- Beslag op Ever Given: ‘Belangrijkste doel containers zo snel mogelijk naar Rotterdam halen’
- Stuurgroep Extra Opgave: 45 terawattuur extra groene stroom nodig voor elektrificatie industrie
- JinkoSolar verkocht afgelopen jaar bijna 19 gigawattpiek zonnepanelen
- ZonSamen vraagt 5 miljoen euro postcoderoossubsidie aan voor zonnepanelen Thuisvester
- CBS: energieverbruik Nederland 3 procent gedaald, inzet wind en zon fors gestegen
- Vlaanderen introduceert renteloze renovatiekrediet voor verduurzamingen woningen
- Nationaal Groeifonds kent industrie 338 miljoen euro toe voor opschalen groene waterstof
- Vakbeurs Solar Solutions International krijgt broertje in Duitsland
Greenspread, Rooftop Energy, Solaris Industria, CT Energy en Ealyze verder onder één naam: Groendus
Greenspread, Rooftop Energy, Solaris Industria, CT Energy en Ealyze gaan verder onder één naam: Groendus. René Raaijmakers en Jeroen de Haas staan aan de leiding van dit ‘energienetwerk’ van 4 bedrijven.
Investeringsmaatschappij NPM Capital nam een jaar geleden een meerderheidsbelang in Greenspread en Solaris Industria. Beide bedrijven ontwikkelen en exploiteren duurzame-energieprojecten, waaronder die met zonnepanelen. In 2019 nam NPM Capital bovendien al een meerderheidsbelang in Rooftop Energy.
Mismatch vraag, aanbod en timing
Groendus richt zich op de verduurzaming van de zakelijke energiemarkt en predikt daarbij een vernieuwende, integrale aanpak op slim besparen, zelf opwekken en direct in- en verkopen. Groendus stelt de route naar schone energie volledig in kaart te brengen. Een belangrijke factor is het inzetten op gelijktijdigheid: de benodigde energie gebruiken op het moment dat deze wordt opgewekt bij hernieuwbare-energiebronnen. Het liefst zo lokaal mogelijk, vanaf eigen dak of ergens in de buurt.
De Haas hierover: ‘De vraag naar elektriciteit stijgt: we kiezen steeds vaker een auto op batterij in plaats van brandstof en verwarmen meer en meer op elektriciteit. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee, want het sterk toenemende aanbod van schone energie is weersafhankelijk en daarmee volatiel. De mismatch van vraag, aanbod en timing zorgt ervoor dat er nu nog grijze stroom ingezet moet worden op momenten dat schone energie simpelweg niet leverbaar is. De oplossing ligt voor een groot deel in het stimuleren van energieverbruik op hetzelfde moment als dat die wordt opgewekt. Dit vergt een andere, meer integrale aanpak dan vandaag de dag gangbaar is. Het is dus tijd voor een nieuwe manier van denken en doen.’
Robuuste energiedata
Robuuste energiedata in combinatie met een integrale aanpak staan aan de basis van de noodzakelijke energietransitie. Groendus zet een aantal belangrijke disciplines bij elkaar, voortbouwend op het bestaande succes van de 5 ondernemingen in duurzame energie. Op de energiemarktplaats van Groendus worden per uur matches gemaakt tussen lokale in- en verkopers, zonder tussenkomst van traditionele energieleveranciers. Daarnaast ontwikkelt en financiert Groendus opweksystemen bij de klant, zodat ondernemers maximaal gebruikmaken van hun eigen opwekpotentieel. Een data-gedreven bespaarplan zorgt dat er geen onnodige energie verbruikt wordt.
Raaijmakers: ‘Het bewustzijn van de CO2-uitstoot en de noodzaak van verduurzaming groeit bij ondernemers en bestuurders. Er bestaat echter op dit moment geen logische partij die integraal naar verduurzaming van het energiegebruik kijkt. Met Groendus vallen alle nodige elementen onder één dak. Zo helpen we het bedrijfsleven stap voor stap met hun eigen weg naar 100 procent schone energie.’