- Eerste call nieuwe subsidie Vlaanderen voor zonnepanelen bij bedrijven opent 17 mei
- Nieuwe versie NEN 7250 en norm brandveiligheid zonnepanelen in en op gebouwschil op komst
- Holland Solar: ‘Onderzoek naar veilige combinatie van verschillende merken connectoren’
- Brandweer Nederland presenteert handreiking: ‘Regelgeving nodig voor veiligheid bij aanleg zonnepanelen op daken’
- Consortium wil binnen 1 jaar recyclingfabriek voor zonnepanelen bouwen
- Te weinig plaats voor opleiden installateurs zonnepanelen: ‘Overgangstermijn erkenningsregeling moet mogelijk verlengd’
- Gedragscode woningcorporaties biedt weinig soelaas: Wet natuurbescherming remt plaatsing zonnepanelen af
- Solarcowboys verlaten gestaag Vlaamse zonne-energiemarkt: ‘Kwaliteitscontroles blijven noodzaak’
4 op de 10 bedrijven wel en 4 op de 10 bedrijven niet voorbereid op Klimaatakkoord
42 procent van het Nederlandse bedrijfsleven geeft aan op dit moment niet bezig te zijn met maatregelen om te voldoen aan de afspraken uit het Klimaatakkoord en 40 procent heeft wel voorbereidingen getroffen.
Dit meldt de Kamer van Koophandel (Kvk) op basis van extra vragen uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN-enquête) aan ondernemers over het Klimaatakkoord. De gegevens voor dit onderzoek zijn afgelopen januari verzameld.
Energielabel C
In de COEN-enquête heeft de KvK in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijna 8.000 ondernemers gevraagd in hoeverre zij op dit moment bezig zijn om te voldoen aan de gemaakte afspraken in het Klimaatakkoord. Relatief veel kleinere bedrijven bereiden zich niet of nauwelijks voor, grotere bedrijven zijn actiever.
Bedrijven zijn verplicht om de afspraken uit het Klimaatakkoord na te komen. Op 1 januari 2023 dienen bijvoorbeeld alle kantoren in Nederland groter dan 100 vierkante meter, te zijn voorzien van energielabel C. Tegelijkertijd wordt de energiebesparingsplicht verbreed en moeten alle energie- en CO2-besparende maatregelen met terugverdientijd van minder dan 5 jaar genomen worden.
16,4 procent voldoet
Van de geënquêteerde bedrijven geeft 16,4 procent aan nu al aan (vrijwel) alle afspraken uit het Klimaatakkoord te voldoen en is ruim 23 procent in grote mate bezig met het treffen van voorbereidingen. Dat zijn vooral bedrijven in de sectoren verhuur en handel in onroerend goed, delfstoffenwinning, vervoer en opslag en bouwnijverheid. In onder andere de handel, horeca, cultuur, sport en recreatie en overige dienstverlening worden nog geen of nauwelijks voorbereidingen getroffen
Provincies
Ondernemers in Groningen, Friesland en Utrecht zijn het meest actief. Veel ondernemers uit die provincies geven aan al te voldoen aan de afspraken, of treffen voorbereidingen. Relatief veel bedrijven in Noord-Brabant en Drenthe stellen niet te voldoen aan de afspraken of bereiden zich nog niet in grote mate voor.