logo
wvhj2023
© Solarfields
© Solarfields
9 februari 2021

TenneT: congestiemanagement oplossing voor vol elektriciteitsnet Zeeland

Congestiemanagement is een oplossing voor het volle elektriciteitsnet in de provincie Zeeland. TenneT gaat samen met bedrijven vanaf 2022 een congestiemarkt inrichten. Dat is de uitkomst van congestieonderzoek.

De regionale netbeheerders Liander en Enexis meldden afgelopen jaren voor vrijwel iedere regio waar congestie ontstond, dat congestiemanagement geen soelaas biedt. Enkel in de regio Neerijnen is met succes een congestiemarkt ingericht. De provincie Zeeland wordt daarmee de tweede regio in Nederland waar congestiemanagement toegepast zal worden.

Vanaf 2022
Tegelijkertijd worden door de hoogspanningsnetbeheerder maatregelen genomen om de capaciteit van het stroomnet structureel uit te breiden. Hierdoor kunnen bestaande en nieuwe duurzame initiatieven die bij TenneT bekend zijn, worden aangesloten.

Uit het afgeronde onderzoek van TenneT – eerder meldde de netbeheerder al dat de congestie in 2023 opgelost zou zijn – blijkt dat het systeem van congestiemanagement nog niet voor 2021 kan worden toegepast. Belangrijke randvoorwaarde is namelijk dat het marktmechanisme kan worden toegepast met voldoende deelnemers in een overzichtelijk, afgebakend gebied. De huidige structuur van het Zeeuwse elektriciteitsnet is ‘vermaasd’, waardoor er veel gebieden aan elkaar zijn gekoppeld. Daardoor kan congestiemanagement niet effectief worden uitgevoerd. TenneT voert een aantal technische aanpassingen door, waardoor het systeem vanaf 2022 wel kan worden ingezet.

Reguliere oplossing
Om komend jaar toch ruimte te houden voor de duurzame ontwikkeling in de regio, lost TenneT eventuele knelpunten op met de reguliere oplossing genaamd ‘redispatch’. In geval van te hoog aanbod  voor het elektriciteitsnet in de regio wordt er bij redispatch voor gekozen om in het gebied minder elektriciteit op te wekken. In een ander gebied wordt dan aan marktpartijen gevraagd om meer elektriciteit te produceren, zodat de landelijke vraag en het aanbod in evenwicht blijven. Marktpartijen worden hiervoor gecompenseerd. TenneT past dit systeem al vaker toe in het kader van de leveringszekerheid.

Snelweg
Ondertussen investeert TenneT volop om de capaciteit te vergroten. De nieuwe elektriciteitssnelweg van 380 kilovolt tussen Borssele en Rilland is naar verwachting in 2023 in bedrijf. Daarnaast worden er diverse maatregelen genomen om de capaciteit van de huidige netten op de korte termijn te vergroten.

TenneT past al dynamic line rating toe, een slim systeem waarbij afhankelijk van het weer meer elektriciteit kan worden getransporteerd via het elektriciteitsnet. Verder worden technische aanpassingen gedaan op de hoogspanningsstations in Borssele en Rilland, onder meer door het bijplaatsen van enkele transformatoren.

De maatregelen en aanpassingen zorgen er volgens de netbeheerder voor dat de capaciteit van het Zeeuwse hoogspanningsnet afdoende blijft voor bestaande en nieuwe initiatieven die momenteel bij TenneT bekend zijn. In de berekeningen zijn onder meer de plannen meegenomen die door de regionale netbeheerder Enduris zijn doorgegeven.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten