'Een warmterecord is eigenlijk geen goed nieuws voor zonnepanelen. Hoewel het ook zeer zonnig was in 2020, leidt de recordwarmte tot een wat lager rendement van de zonnepanelen, en helaas geen opbrengstrecord zoals in 2018 het geval was', stelt Wilfried van Sark, hoogleraar Integratie van zonne-energie aan de Universiteit Utrecht. 'Want een heet zonnepaneel presteert niet optimaal. Een koude dag in mei is wat dat betreft eigenlijk gunstiger.'
12,6 procent
De landelijk gemiddelde meeropbrengst in 2020 ten opzichte van de periode 1981-2010 (red. door onderzoekers gehanteerd als het langjarig gemiddelde) is 12.6 procent. Dat is meer dan de 9,5 procent in 2019, maar minder dan het recordjaar 2018 toen gemiddeld 16.8 procent werd bereikt.
Voor de berekening van de energieopbrengst gebruikten onderzoekers Nick Nortier en Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht gegevens van het KNMI van alle meetstations in Nederland, en gingen zij uit van een optimaal georiënteerd zonnepaneelsysteem. In De Bilt was de berekende opbrengst 1.054 kilowattuur per kilowattpiek, dat wil zeggen dat een systeem bestaande uit 10 zonnepanelen van 300 wattpiek een opbrengst heeft van 316,2 kilowattuur per jaar, ongeveer de elektriciteitsvraag van een gemiddeld huishouden. In Herwijnen zou dat 1.135 kilowattuur per kilowattpiek zijn (17,6 procent meer dan normaal) en in Berkhout 1.060 kilowattuur per kilowattpiek (7,7 procent meer dan normaal).
Vlissingen aan kop
Vlissingen kent ook dit jaar de hoogste opbrengst van 1.192 kilowattuur per kilowattpiek in 2020, 15.6 procent meer dan normaal. Hoewel in het hele land de opbrengst hoger was, profiteerde vooral Zuid-Nederland. In 2019 was dat vooral het zuidoosten, maar in het recordjaar 2018 het oosten. In 2020 en 2019 zijn de regionale verschillen veel minder groot dan in het recordjaar 2018. Normaliter hebben locaties aan de kust een hogere opbrengst.
Kengetal moet omhoog
Voor de bepaling van de bijdrage van zonne-energie in Nederland aan de elektriciteitsvraag gebruikt het Centraal Bureau voor de Statistiek een kental van 875 kilowattuur per kilowattpiek: de gemiddelde opbrengst van een goed functionerend zonne-energiesysteem in Nederland, gebaseerd op de situatie in 2014. Hierbij wordt ook uitgegaan van het gemiddeld opgesteld vermogen zonnepanelen in een bepaald jaar. Gezien de ontwikkeling van zonne-instraling in de recente jaren maar ook door de technologische ontwikkeling van zonnepanelen zou dit kental omhoog bijgesteld moeten worden.
'Maar, omdat zonnepanelen meer en meer geïnstalleerd worden op niet-optimale wijze, zoals gericht naar het westen of oosten onder een kleine hoek, is één kental niet correct meer', aldus Wilfried van Sark. 'Je zou moeten differentiëren naar regio en naar manier van installeren.'
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.