Solar Magazine - Oproep Eigen Huis veroorzaakt run op ‘oud’ energielabel: 700.000 aanvragen van huiseigenaren
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Oproep Eigen Huis veroorzaakt run op ‘oud’ energielabel: 700.000 aanvragen van huiseigenaren
© Piotr Adamowicz | Dreamstime.com

Oproep Eigen Huis veroorzaakt run op ‘oud’ energielabel: 700.000 aanvragen van huiseigenaren

Een oproep van Eigen Huis om nog in 2020 een energielabel aan te vragen, heeft in december tot een explosieve stijging van het aantal aangevraagde labels geleid. De vereniging spreekt van ruim 250.000 aanvragen.

Sinds 1 januari 2021 kunnen woningeigenaren niet meer zelf een vereenvoudigd energielabel aanvragen, maar is het verplicht dat een energieadviseur aan huis komt.

Niet duidelijk
Nadat in de zomer van 2020 deze nieuwe regels bekend werden, heeft Vereniging Eigen Huis huiseigenaren vanaf dat moment actief opgeroepen om nog voor het einde van het jaar online het vereenvoudigde energielabel aan te vragen. De kosten voor dit oude label lagen rond de 10 euro, voor het nieuwe label gaat de overheid uit van een prijs voor een eengezinswoning van gemiddeld 190 euro.

Doordat energieadviseurs deze prijs zelf mogen bepalen, vallen de bedragen volgens Eigen Huis nu al hoger uit. ‘Soms wel tot 300 euro per aanvraag’, aldus Eigen Huis. ‘Dit is veel te hoog. Helemaal gezien het feit dat de concrete meerwaarde nog niet geheel duidelijk is. Daarom zal de vereniging blijven pleiten voor een betaalbaar energielabel met meerwaarde voor de huiseigenaar.’

60 procent heeft energielabel
Bovendien riep de vereniging haar leden aan het einde van het kalenderjaar nogmaals op om nog snel in december het oude, vereenvoudigde energielabel aan te vragen. Mede door de verschillende oproepen van Eigen Huis hebben in 2020 volgens de vereniging maar liefst 700.000 huiseigenaren een energielabel aangevraagd, waarvan de piek in december op ruim 250.000 uitkwam.

Normaliter is dat het aantal labels dat er per jaar wordt uitgegeven. 60 procent van de woningen in Nederland heeft volgens Eigen Huis nu een definitief energielabel. 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
kWh People zoekt:

Senior Projectontwikkelaar Zonnestroom

Fulltime (40 uur) - Omgeving Nijmegen
Triple Solar zoekt:

Service Monteur

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MT, Programmeurstraat 6-B
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!