2 produceerbare warmtewerende folies voor gebruik in ramen en zonnepanelen zijn de beoogde eindresultaten. De redactie van Solar Magazine vroeg Nicole Meulendijks en Pascal Buskens naar de status van het project en de te verwachten resultaten.
Zonlicht doorlaten
Het verduurzamen van de gebouwde omgeving vraagt onder andere om het terugdringen van het energieverbruik voor verwarmen en koelen van gebouwen en het vergroten van hun energieopbrengst, bijvoorbeeld met behulp van building integrated pv (bipv). SUNOVATE raakt aan beide uitdagingen en bouwt daarbij voort op kennis die is opgedaan in 2 eerdere Interreg-projecten: Energie-efficiency en PV OpMaat.
‘De ramen in gebouwen, veelal dubbelglas in Nederland, hebben nadelen bezien vanuit de energiehuishouding’, aldus Buskens, principal scientist colloids & interfaces bij TNO en Brightlands Materials Center, en gastprofessor aan Universiteit Hasselt. ‘De huidige low e-coating zorgt ervoor dat de warmtestraling van de radiatoren in de winter niet ontsnapt. De zonnestraling van buitenaf wordt met gebruikmaking van deze coating echter niet geweerd. Daardoor kan de binnentemperatuur ongewenst stijgen, bijvoorbeeld in de zomer. Binnen SUNOVATE ontwikkelen we een folie die bij lage temperatuur infrarood zonlicht doorlaat, maar juist schakelt en warmte uit zonlicht blokkeert als het warmer dan 25 graden Celsius is. Door deze folies in ramen te integreren, kunnen we het elektriciteitsverbruik van gebouwen significant verminderen; ze hoeven immers minder te worden gekoeld.’