logo
wvhj2023
© Soltech
© Soltech
14 december 2020

Vlaamse fabrikant van zonnepanelen Soltech krijgt uitstel van betaling

Het Vlaamse Soltech heeft surseance van betaling gekregen en heeft tot eind mei 2021 om uit de problemen te komen. Volgens eigenaar Olivier Leroux is hij inmiddels in gesprek met geïnteresseerde investeerders.

Soltech ontstond in 1989 als spin-off van imec en was een van de eerste producenten van pv in Europa. Waar vele andere fabrikanten over de jaren verdwenen als gevolg van de concurrentie uit China overleefde Soltech wel, ondanks de gedwongen sluiting van zusterbedrijf en zonnepanelenfabriek Photovoltech in 2012. ‘Ons succes is allereerst het gevolg van het combineren van innovatie en wendbaarheid’, zo gaf productdevelopmentmanager Stefan Dewallef vorig jaar nog aan tegenover de redactie van Solar Magazine. Soltech ontpopte zich dan als een specialist in nichemarkten en maatwerkactiviteiten, bijvoorbeeld in zonnepanelen op zee, building integrated pv (bipv) en pv-geïntegreerde infrastructuur. Toch ging het onlangs mis.

Verlies
Op 25 oktober verleende de handelsrechtbank van Brussel Soltech uitstel van betaling, wat afgelopen week in het officiële Belgische insolventieregister gepubliceerd werd. Soltech krijgt tot eind mei 2021 de tijd voor een gerechtelijke reorganisatie; het op orde brengen van de zaken en samen met de schuldeisers tot oplossingen te komen om een faillissement te vermijden.

Op dit moment werken er 10 mensen in de fabriek in Tienen. Het bedrijf is voor zo’n 90 procent in handen Sol Invictus van de Franse investeerder Olivier Leroux.

Automatisering
Veel van de assemblage bij Soltech wordt handmatig gedaan op individuele werkstations. Dat geeft het voordeel van wendbaarheid in oplagen en toepassen van uiteenlopende pv-technologieën. Dewallef vertelde juli vorig jaar echter al aan de redactie van Solar Magazine dat investeren in vernieuwen van de manufacturing nodig was. Daarvoor zijn enkele miljoenen euro’s nodig. ‘We zijn bezig met de stap naar industrie 4.0. De ontwikkeling van hightech pick-and-placemachines en aanverwante ICT, waardoor we straks volledig geautomatiseerd vanaf tekening kunnen produceren, maakt daar deel van uit.’

Radiostilte
In combinatie met een groeiende vraag naar producten lijkt het bij Soltech nu juist daar ontspoord te zijn. Het productievolume groeit en zonder verdere automatisering wegen de loonkosten te zwaar. Leroux onthoudt zich voor nu van commentaar aan de redactie van Solar Magazine en verkiest radiostilte. Maar hij geeft wel aan in gesprek te zijn met geïnteresseerde investeerders en dat er hopelijk snel goed nieuws te melden is over de toekomst van Soltech.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten