De partijen onderzoeken de juridische, organisatorische en financiële kanten van een publiek warmte-infrabedrijf. Het haalbaarheidsonderzoek is naar verwachting in het voorjaar van 2021 klaar.
Overschakeling naar duurzame warmte
Het Gelders Warmteinfra Bedrijf zou in de toekomst moeten gaan helpen bij het versnellen van de overschakeling van aardgas naar duurzame warmte. Het warmte-infrabedrijf kan de transport- en distributienetten voor stadsverwarming aanleggen en beheren. De productie en levering van warmte zou van andere (private) partijen moeten komen.
Tempo te laag
‘Het tempo waarin woningen worden aangesloten op duurzame warmtebronnen is nu te laag’, stelt Jan van der Meer, gedeputeerde Energietransitie. ‘Als overheid kunnen we ervoor zorgen dat ook in de toekomst mensen op een betaalbare manier en onder goede voorwaarden een warm huis hebben zonder gebruik te hoeven maken van Gronings aardgas. Ik ben heel blij dat we nu samen met de gemeenten gaan onderzoeken of het Gelders Warmteinfra Bedrijf er kan komen. Een publiek warmte-infrabedrijf kan ons echt helpen in de overschakeling naar een duurzame wereld.’
Regionale Structuur Warmte
In Gelderland werken gemeenten, provincie en waterschappen in 6 regio’s samen aan Regionale Energie Strategieën. Onderdeel hiervan is de Regionale Structuur Warmte (RSW). Provincies, gemeenten en waterschappen stellen deze RSW gezamenlijk op en betrekken daar belangrijke stakeholders bij, zoals de warmtebedrijven en netbeheerders.
Via de RSW wordt duidelijk met welke warmtebronnen woningen en gebouwen kunnen worden verwarmd in de toekomst. En hoe de warmtebronnen worden verdeeld over steden, dorpen en wijken. De gemeenten stellen op basis van RSW in 2021 een Transitievisie Warmte vast. Op basis hiervan worden uiteindelijk de keuzen gemaakt voor wijken en inwoners: wordt het elektrificatie, benutten van duurzaam gas of collectieve warmtenetten met bijvoorbeeld zonnewarmte als een van de duurzame bronnen.