logo
wvhj2023
© Henk Hulshof | Dreamstime.com
© Henk Hulshof | Dreamstime.com
1 december 2020

ACM: netbeheerkosten elektriciteit stijgen met 17 euro per huishouden

De Autoriteit Consument & Markt heeft het Tarievenbesluit 2021 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat netbeheerkosten voor elektriciteit volgend jaar per huishouden met ongeveer 17 euro stijgen.

Ieder jaar in oktober dienen de Nederlandse netbeheerders hun tariefvoorstellen voor het volgend kalenderjaar in bij toezichthouder ACM. De toezichthouder beoordeelt deze voorstellen en corrigeert ze zo nodig. Naast transport- en aansluittarieven brengen netbeheerders ook tarieven in rekening voor de energiemeter, deze zijn ten opzichte van het voorgaande jaar alleen gecorrigeerd voor inflatie. De meettarieven zijn gelijktijdig met de transport- en aansluittarieven gepubliceerd.

Hogere tarieven transport
De transport- en aansluittarieven maken gemiddeld 1/5e deel uit van de energierekening van de consument en bedragen gemiddeld in totaal 323 euro per huishouden per jaar aan transport- en aansluittarieven. De stijging van de transporttarieven van de regionale netbeheerders wordt vooral veroorzaakt door hogere kosten die regionale netbeheerders gaan betalen voor het transport van elektriciteit door landelijk netbeheerder TenneT.

De regionale netbeheerders pleitten er eind vorig jaar voor de stijgende kosten vanaf 2021 door te berekenen in de tarieven, zodat een grote tariefstijging in 2023 wordt voorkomen. De ACM heeft hier nu toe besloten. Zo kunnen regionale netbeheerders de toename van de kosten opvangen en worden tariefschommelingen voor eindgebruikers naar verwachting beperkt.

Stabiliteit in tariefontwikkeling
De klanten van TenneT zijn bedrijven en regionale netbeheerders die aangesloten zijn op het extra hoogspanningsnet (ehs-net) of het hoogspanningsnet (hs-net) van TenneT. De ehs-tarieven stijgen met ruim 11 procent en de hs-tarieven stijgen met maximaal 6 procent. Die stijging is ook het gevolg van een correctie naar aanleiding van een gerechtelijke uitspraak over de methodebesluiten.

De ACM heeft een gedeelte van die correctie verschoven van het tariefjaar 2020 naar 2021 om de stijging van de tarieven voor 2020 te beperken en op die manier meer stabiliteit in de tariefontwikkeling te creëren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten