Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ACM: netbeheerkosten elektriciteit stijgen met 17 euro per huishouden
© Henk Hulshof | Dreamstime.com

ACM: netbeheerkosten elektriciteit stijgen met 17 euro per huishouden

De Autoriteit Consument & Markt heeft het Tarievenbesluit 2021 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat netbeheerkosten voor elektriciteit volgend jaar per huishouden met ongeveer 17 euro stijgen.

Ieder jaar in oktober dienen de Nederlandse netbeheerders hun tariefvoorstellen voor het volgend kalenderjaar in bij toezichthouder ACM. De toezichthouder beoordeelt deze voorstellen en corrigeert ze zo nodig. Naast transport- en aansluittarieven brengen netbeheerders ook tarieven in rekening voor de energiemeter, deze zijn ten opzichte van het voorgaande jaar alleen gecorrigeerd voor inflatie. De meettarieven zijn gelijktijdig met de transport- en aansluittarieven gepubliceerd.

Hogere tarieven transport
De transport- en aansluittarieven maken gemiddeld 1/5e deel uit van de energierekening van de consument en bedragen gemiddeld in totaal 323 euro per huishouden per jaar aan transport- en aansluittarieven. De stijging van de transporttarieven van de regionale netbeheerders wordt vooral veroorzaakt door hogere kosten die regionale netbeheerders gaan betalen voor het transport van elektriciteit door landelijk netbeheerder TenneT.

De regionale netbeheerders pleitten er eind vorig jaar voor de stijgende kosten vanaf 2021 door te berekenen in de tarieven, zodat een grote tariefstijging in 2023 wordt voorkomen. De ACM heeft hier nu toe besloten. Zo kunnen regionale netbeheerders de toename van de kosten opvangen en worden tariefschommelingen voor eindgebruikers naar verwachting beperkt.

Stabiliteit in tariefontwikkeling
De klanten van TenneT zijn bedrijven en regionale netbeheerders die aangesloten zijn op het extra hoogspanningsnet (ehs-net) of het hoogspanningsnet (hs-net) van TenneT. De ehs-tarieven stijgen met ruim 11 procent en de hs-tarieven stijgen met maximaal 6 procent. Die stijging is ook het gevolg van een correctie naar aanleiding van een gerechtelijke uitspraak over de methodebesluiten.

De ACM heeft een gedeelte van die correctie verschoven van het tariefjaar 2020 naar 2021 om de stijging van de tarieven voor 2020 te beperken en op die manier meer stabiliteit in de tariefontwikkeling te creëren.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Econnetic bv zoekt:

Consultant Zonne-energie

32-40 uur - 3972 LK
Zonnefabriek zoekt:

Huurdezon Medewerker Sales

32-40 uur - 1096BD
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!