De interactieve kaart toont op gebieds- of wijkniveau per dak welke duurzame invulling het meest haalbaar, rendabel en voordelig is.
Utrecht als voorbeeld
De kaart is onder meer beschikbaar gemaakt voor de stad Utrecht. Zo is inzichtelijk gemaakt hoe het benutten van de daken in de Domstad tegelijkertijd aan 3 belangrijke thema’s kan bijdragen.
Zo biedt het dakoppervlak van de stad Utrecht plek voor 530 hectare extra groen, kan meer dan de helft van de 8 miljard liter regenval per jaar op de daken worden vastgehouden en is er daarnaast ruimte om 58 procent van het dakoppervlak voor stroomproductie te benutten: zo’n 4.651.048 vierkante meter aan zonnepanelen, dat is stroom voor 270.000 huishoudens.
Pandeigenschappen
De kansenkaarten komen tot stand door pandeigenschappen als hoogte, type dak en bouwjaar te combineren met omgevingsfactoren als waterniveau, extreme temperaturen en zoninstraling. Het inzicht dat hieruit rolt, zorgt ervoor dat een investering in het verduurzamen van daken kan aansluiten bij de klimaatdoelstellingen van een wijk, stad of gemeente.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.