Solar Magazine - Recordbedrag in meerjarenbegroting Europese Unie voor klimaatverandering
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Recordbedrag in meerjarenbegroting Europese Unie voor klimaatverandering

Recordbedrag in meerjarenbegroting Europese Unie voor klimaatverandering

De Europese Unie maakt in haar nieuwe begroting voor de periode 2021-2027 een recordbedrag vrij om de klimaatverandering aan te pakken. Het gaat om 30 procent van de Europese budgetten.

Eerder stemden de regeringsleiders van de EU-landen al in met de nieuwe meerjarenbegroting. Inmiddels hebben ook de onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten een akkoord bereikt over het zogenaamde Meerjarig Financieel Kader (MFK). Met het principeakkoord komt er groen licht voor de uitgave van 1.800 miljard euro: 1.086 miljard euro voor de meerjarenbegroting en 750 miljard euro voor het coronaherstelfonds NextGenerationEU.

1,8 biljoen euro
De hoogste prioriteit van het Europees Parlement tijdens de onderhandelingen was om een verhoging voor de belangrijkste EU-programma’s veilig te stellen. Deze liepen het risico om ondergefinancierd te worden in het akkoord van de Europese Raad van afgelopen zomer. Daarmee kwamen EU-verplichtingen en -prioriteiten in gevaar, zoals de Europese Green Deal.

In de onderhandelingen heeft het Europees Parlement nu voor elkaar weten te krijgen dat 30 procent van de begroting van ruim 1,8 biljoen euro ingezet wordt om de klimaatverandering te bestrijden. Het gaat om 30 procent van zowel het MFK als NextGenerationEU.

Groene en digitale transitie
De Europese Commissie stelt na het akkoord met het Europees Parlement dat de recordbegroting moet leiden tot een Europa ‘dat groener, digitaler, veerkrachtiger en beter geschikt zal zijn om de huidige en komende uitdagingen aan te gaan’.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, hierover: ‘Ik ben verheugd over het akkoord dat is bereikt over ons herstelplan en het volgende meerjarig financieel kader. Nu moeten we onze inspanningen voortzetten om het akkoord over de volgende langetermijnbegroting en NextGenerationEU uiterlijk eind van het jaar af te ronden. Burgers en bedrijven die zwaar door de coronacrisis zijn getroffen, hebben hulp nodig. Ons herstelplan zal ons helpen de uitdaging van de pandemie om te zetten in een kans tot herstel, aangestuurd door de groene en digitale transitie.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Vacature planner Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662 NE, 25
Solvari B.V. zoekt:

Online Marketeer

32-40 uur - Zadelstede 9 3431 JZ Nieuwegein
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!