Solar Magazine - Liander: grootverbruikers contracteren in 2020 recordhoeveelheid transportvermogen voor zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander: grootverbruikers contracteren in 2020 recordhoeveelheid transportvermogen voor zonnepanelen
© Liander

Liander: grootverbruikers contracteren in 2020 recordhoeveelheid transportvermogen voor zonnepanelen

Grootverbruikers contracteren in 2020 bij Liander een recordhoeveelheid aan transportvermogen voor zonnepanelen. In de eerste 3 kwartalen van het kalenderjaar is al 416 megawatt aan transportvermogen gecontracteerd.

Dat blijkt uit gegevens van netwerkbedrijf Alliander (red. waartoe netbeheerder Liander behoort) die geanalyseerd zijn door de redactie van Solar Magazine.

Record voor grootverbruikers
In 2019 verwelkomde Liander bij grootverbruikers voor zonnestroom 419 megawatt aan gecontracteerd transportvermogen. Een absoluut record, maar dat record zal in 2020 alweer sneuvelen.

In de eerste 3 kwartalen van 2020 heeft Liander namelijk respectievelijk 123, 184 en 109 megawatt aan nieuw gecontracteerd transportvermogen geregistreerd, oftewel 416 megawatt. Dat is een groei van 45 procent ten opzichte van de 287 megawatt die in de eerste 3 kwartalen van 2019 geregistreerd werd.

Gecontracteerd transportvermogen
De 2 onderstaande grafieken laten de toename van het gecontracteerde transportvermogen bij grootverbruikers per kwartaal zien en het cumulatief gecontracteerd transportvermogen bij grootverbruikers.

5.976 grootverbruikers leveren zonne-energie
Aan het einde van het derde kwartaal van 2020 leverden 5.976 grootverbruikers zonne-energie terug aan het elektriciteitsnet van Liander. De netbeheerder heeft naar alle waarschijnlijkheid in de maand oktober dan ook de grens doorbroken van 6.000 grootverbruikers die zonnestroom terugleveren.

In het kalenderjaar 2019 namen 1.778 grootverbruikers zonnepanelen in gebruik. In de eerste 3 kwartalen van 2020 was dit voor 1.345 grootverbruikers het geval. Vergelijkt men dit aantal met de eerste 3 kwartalen van 2019, dan betekent dit een groei van 6 procent. Daarmee wordt duidelijk dat het aantal grootverbruikers dat zonnepanelen in gebruik neemt minder hard groeit dan het gecontracteerde transportvermogen. Dit betekent dat de gemiddelde omvang van het gecontracteerde transportvermogen voor de zonne-energieprojecten bij grootverbruikers is gegroeid van 230 kilowatt 2019 naar 310 kilowatt in 2020, oftewel een groei van 37 procent.

Correctie brondata
Afgelopen week meldde de redactie van Solar Magazine al dat Liander in het derde kwartaal van 2020 fors meer zonnepanelen heeft verwelkomd. Daarbij was er door een correctie van de brondata nog wel onduidelijkheid over de exacte hoeveelheid pv-vermogen die in 2020 door de netbeheerder verwelkomd was en daar is nu duidelijkheid over.

Onderstaande tabel toont namelijk de meest actuele installatiecijfers in het werkgebied van Liander voor kleinverbruikers en grootverbruikers over de periode 2018-2020.

Vermogen | Jaar

2018

2019

2020**

Totaal

Kleinverbruikers (megawattpiek*)

328

456

346

1.827

Grootverbruikers (megawatt*)

306

419

416

1.402

Totaal

634

875

762

3.229

* Voor grootverbruikers registreert Liander het gecontracteerde transportvermogen in megawatt, dit betreft dus niet het installatievermogen (red. het vermogen van de zonnepanelen) in megawattpiek. Voor kleinverbruikers registreert Liander het vermogen wél op basis van de opgestelde zonnepanelen, uitgedrukt in megawattpiek.
** Dit betreft de eerste 3 kwartalen van 2020

Lees ook:

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...

Verkoop medewerker binnendienst

CCL Solar B.V - Fulltime (40 uur) - 4, Oude Hoon 6, 3991 CZ Houten, Netherlands

In deze functie ondersteun je een jong en dynamisch bedrijf met het uitvoeren van verschillende en gevarieerde administratieve taken op het gebied van verkoop, werk voorbereiding en uitvoering. Tevens zul je contacten onderhouden met de financiële afdeling.

Als verkoop medewerker zorg je voor optimale klanttevredenheid door zorg te dragen voor alle vragen van klanten en indien nodig deze vragen door te zetten naar interne stakeholders. Je draagt zorg voor, onder andere, het voorbereiden van calculaties, offertes en invoer van orders. Daarnaast draag je zorg voor voorraadbeheer, bewaking van levertijden en controle van facturen. Je zorgt ervoor dat alle informatie correct in het automatisch systeem gedocumenteerd staat. Telefonische contacten met klanten en leveranciers en algemeen administratief werk behoort ook tot je taken.

Je functie

 • Voorbereiding offertes
 • Processing van verkooporders, van order tot facturatie
 • Zorg dragen voor correcte en accurate administratie, in lijn met interne en externe stakeholders
 • Behandelen van verkoopfacturen en bijbehorende administratie
 • Support van collega’s in de buitendienst
 • Identificeren van commerciële kansen in bestaande portefeuilles
 • Het bijhouden van ons CRM programma

Wie je bent

 • Accuraat, je werkt accuraat en hebt oog voor detail
 • Flexibel, je past je makkelijk aan wanneer situaties veranderen
 • Organiseren en bewaken, je bent goed in het volgen en bewaken van je eigen activiteiten en die van anderen en zorgt tijdig voor de juiste aanpassingen indien nodig
 • Samenwerken, je hebt oog voor de algemene doelen en handelt in het belang van het bedrijf en het team
 • Je bent proactief, gericht op klanttevredenheid, en in bezit van goede communicatieve vaardigheden
 • Je spreekt en schrijft minimaal Nederlands en Engels, Duits is een pré
 • Opleidingsniveau of ervaring: MBO+, technisch of commercieel
 • Woonachtig in regio Utrecht
 • Ervaring met Microsoft Office en ERP systemen

Waarom werken bij CCL

Onze werknemers zijn de sleutel in het waarmaken van onze visie. Met die gedachte hebben we onze primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden samengesteld.

 • Interessante functie binnen een groeiende, klantgerichte, internationale onderneming. Je krijgt een hands-on functie waarbij je persoonlijk verantwoordelijk bent voor de hierboven omschreven taken
 • Je gaat onderdeel uitmaken van een klein team waarin er volop doorgroeimogelijkheden zijn
 • Gunstige arbeidsvoorwaarden waaronder 25 vakantiedagen en vakantiegeld

Rooster:

 • ma-vr

 

Mogelijkheid om te reizen/verhuizen:

 • 3991 CZ Houten: kunnen pendelen of van plan zijn te verhuizen voordat het contract ingaat (Vereist)

 

Werklocatie: Fysiek

Stuur je sollicitatie naar: [email protected]

Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!