In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen realiseert Enapter nu zijn eerste fabriek voor de massaproductie van de gepatenteerde Anion Exchange Membrane (AEM)-elektrolysers. De elektrolysers zijn klein, flexibel en modulair en splitsen water in zuurstof en waterstof.
Groene waterstof
De Enapter Campus in Saerbeck krijgt zowel een productiecentrum als R&D-faciliteiten die het mogelijk maken om de modulaire systemen voor de productie van groene waterstof op te schalen.
De productielocatie wordt gebouwd op een stuk grond van 76.000 vierkante meter. De bouw gaat begin 2021 van start en moet in 2022 zijn afgerond.
140 potentiële locaties
‘We waren overweldigd door de uitzonderlijke voorwaarden voor zakendoen in Duitsland toen we 140 verschillende locaties voor onze campus onderzochten’, stelt Sebastian-Justus Schmidt, bestuursvoorzitter bij Enapter. ‘Saerbeck overtuigde ons echter met 100 procent lokaal geproduceerde hernieuwbare energie en de aanwezige infrastructuur. We hebben de perfecte locatie gevonden om de productie van onze AEM-elektrolysetechnologie op te schalen en een stap dichterbij te komen bij het voor iedereen betaalbaar en toegankelijk maken van groene waterstof.’
De Enapter Campus zal draaien op hernieuwbare energie die wordt geleverd door de zonne-energie, wind- en biomassacentrales van Saerbeck en door de eigen zonnepanelen en waterstofopslagsystemen op de campus. De komst van Enapter naar Saerbeck levert de Duitse gemeente 300 nieuwe banen op.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.