Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Floating Solar start bouw zonvolgend en drijvend zonnepark: 15 ronde eilanden met zonnepanelen

Floating Solar start bouw zonvolgend en drijvend zonnepark: 15 ronde eilanden met zonnepanelen

Floating Solar heeft in Andijk bij PWN het startschot voor de bouw van wat het grootste drijvende, dynamische zonnepark van Europa moet worden. Er komen uiteindelijk 67.000 zonnepanelen op 15 ronde eilanden.

Het zonnepark omvat straks 15 ronde eilanden van elk 140 meter doorsnee. Momenteel worden de eerste 3 eilanden gebouwd. Hiermee zet PWN een belangrijke stap richting de ambitie om in 2050 CO2-neutraal drinkwater te produceren. Floating Solar is bijna klaar met de afronding van het tweede eiland.

Invloed op waterkwaliteit uit den boze
Het is voor PWN een voorwaarde dat de energieopwekking geen invloed heeft op de waterkwaliteit, dat is uit den boze. Daarom legt PWN nu eerst 3 eilanden aan, waarvan een van de eilanden, dat bestaat uit 4.500 zonnepanelen, wordt volgehangen met sensoren die de waterkwaliteit permanent monitoren. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar algenvorming, lichtdoorlating en ecologie. Pas als blijkt dat er geen significant negatieve effecten zijn op de waterkwaliteit en de natuur, wordt gestart met de aanleg van de volgende eilanden.

Kees-Jan van der Geer, directeur Floating Solar, over de bouw: ‘Omdat de installatie met speciale sensoren de zon kan volgen, wordt zoveel mogelijk zonnekracht effectief benut. Het meedraaien gebeurt met lieren. De constructie is zodanig open dat het zonlicht merendeels doorgelaten wordt. Sensoren meten de sterkte van de zon, de windkracht en andere parameters en zorgen voor een optimaal resultaat aan duurzame energie. De omvang van zo’n zonnepark is vooralsnog uniek in Europa.’

Water opslaan
De 150 eilanden drijven straks op een plek waar PWN water opslaat voor later gebruik, een drinkwaterbekken. Samen hebben de zoneilanden een vermogen van ruim 22 megawattpiek. De zonnepanelen die door Floating Solar geplaatst worden, voegen dus een nieuwe functie toe aan het drinkwaterbekken.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Site Technicus PV Hoogspanning

32-40 uur - Overijssel
kWh People zoekt:

Business Development Manager

32-40 uur - Noord Brabant
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!