logo
wvhj2023
© Pitr Tronjanowski | Dreamstime.com
© Pitr Tronjanowski | Dreamstime.com
21 oktober 2020

Bloomberg: wind- en zonne-energie nu vaak al goedkoopste vorm van nieuwe elektriciteit

Wind- en zonne-energie zijn op de meeste plaatsen ter wereld de goedkoopste vorm van nieuwe elektriciteit. Dat blijkt uit analyses van onderzoekers van Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

De analisten van BloombergNEF voorspellen een omslagpunt over 5 jaar. Op dat moment zal het duurder zijn om een bestaande kolen- of aardgascentrale te exploiteren dan om nieuwe wind- of zonneparken te bouwen.

Punt van verzadiging
Afgelopen week stelde het internationaal energieagentschap IEA al dat zonne-energie het roer begint over te nemen van steenkool als goedkoopste vorm van elektriciteit.

De BNEF-onderzoekers plaatsen wel een kanttekening bij de opmars van duurzame energie: er is een economische limiet voor de groei van wind- en zonne-energie. Volgens chief economist Seb Henbest van BNEF zal elk land op een punt van verzadiging komen, omdat de technologie niet langer de opwekkingskosten verlaagt in vergelijking met het exploiteren van de bestaande vloot voor thermische opwekking.

70 tot 80 procent
Die beperkingen suggereren volgens Henbest dat hernieuwbare-energiebronnen niet meer dan 70 tot 80 procent van de markt voor elektriciteitsopwekking zullen winnen, afhankelijk van de lokale omstandigheden. Zelfs in Europa, dat volgens Henbest een van de strengste beleidsmaatregelen heeft om hernieuwbare-energiebronnen aan te moedigen en fossiele brandstoffen te ontmoedigen, is het onwaarschijnlijk dat wind en zonne-energie 80 procent van het aanbod zullen overtreffen.

‘Dat penetratieniveau is ver weg in vrijwel elke markt waar we naar kijken’, aldus Henbest in een presentatie waarin hij de eerste bevindingen van BNEF’s New Energy Outlook schetste die later deze maand verschijnt. ‘We zullen deze limieten niet snel bereiken en we kunnen deze limieten natuurlijk overschrijden.’

Industrieën hervormen
De verschuiving naar hernieuwbare-energiebronnen zal waarschijnlijk een aantal industrieën hervormen zoals de scheepvaart. Een derde van de vrachtkilometers die door verladers worden uitgevoerd, zijn afkomstig van het wereldwijd verplaatsen van fossiele brandstoffen. Daarvan betreft 70 procent olie.

Aangezien hernieuwbare-energiebronnen marktaandeel veroveren op olie, gas en steenkool, zullen de rederijen die die brandstoffen leveren en voorzien van machines en pijpleidingen daar ook onder lijden. ‘Er komt waarschijnlijk een herijking van de vraag naar scheepvaart en spoorvervoer, wat zou kunnen leiden tot minder energieverbruik en lagere emissies’, aldus Henbest.

Steenkool meest inefficiënt
Bij de opwekking van elektriciteit schat BNEF dat steenkool een van de meest inefficiënte manieren is om elektriciteit te maken. Dit omdat 65 procent van de energie verloren gaat tijdens het verbranden van de brandstof. De energie die verloren gaat bij het opwekken van elektriciteit uit bijvoorbeeld windenergie is bijna 0.

Het resultaat is volgens BNEF dat als hernieuwbare-energiebronnen een groter aandeel in de energiemix krijgen er minder energie nodig zal zijn om dezelfde hoeveelheid elektriciteit op te wekken. ‘Als we hernieuwbare-energiebronnen gebruiken om elektriciteit op te wekken, vertaalt dit zich in misschien wel in een 2 tot 3 keer minder grote primaire energievoorziening.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten