Solar Magazine - Solarfields en Solar Proactive gaan zelf zonneparken aansluiten op hoogspanningsnet
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Solarfields en Solar Proactive gaan zelf zonneparken aansluiten op hoogspanningsnet
© Solarfields

Solarfields en Solar Proactive gaan zelf zonneparken aansluiten op hoogspanningsnet

Solarfields en Solar Proactive willen bij Meeden een transformatorstation bouwen om zo 500 hectare zonneparken via een particulier elektrciteitsnet rechtstreeks aan te sluiten op het hoogspanningsnet.

Het stroomnet van netbeheerder Enexis heeft namelijk onvoldoende capaciteit beschikbaar voor het aansluiten van de zonneweiden. Door het transformatorstation op het hoogspanningsnetwerk van TenneT aan te sluiten via een zogenaamd gesloten distributie systeem (GDS) worden de problemen bij Enexis omzeild. Wel is nog toestemming nodig van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Straal van 30 kilometer
Met de bouw van een eigen transformatorstation willen de 2 projectontwikkelaars in een straal van 30 kilometer zonneparken aansluiten.

In het betreffende gebied ontwikkelt Solarfields onder meer zonnepark Eekerpolder. De ontwikkelaar realiseert deze zonneweide in de gemeente Midden-Groningen samen met energiecoöperatie Eekerpolder. Het is gesitueerd in de oksel van de A7 en de N33 en heeft een oppervlakte van circa 68,6 hectare.

Meerdere oplossingen
​Solarfields werkt al langere tijd aan het zelf ontwikkelen van nieuwe oplossingen om het hoofd te bieden aan de problemen op het Nederlandse elektriciteitsnet.

Zo probeert men zonne- en windenergie te combineren via cablepooling én infra-pooling, oftewel door dezelfde kabels en transformatoren te gebruiken voor zowel wind- als zonne-energie. Hierbij wordt optimaal gebruikgemaakt van de ongelijktijdigheid van de energieproductie. Als het waait, schijnt de zon veelal niet, en als de zon schijnt, waait het meestal niet. 

Verder onderzoekt men het aansluiten van zonneparken met een directe lijn op de fabriek, het ontwikkelen van een gedeeld elektriciteitsnet met een aansluiting op het 220-kilovolt-netwerk en dus het ontwikkelen van een een nieuw netstation met een aansluiting op het 380-kilovolt-netwerk.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Winst uit je woning zoekt:

Productmanager Verduurzaming

Fulltime (40 uur) - Haarlem, 2011 MA
Zonmaat zoekt:

Elektricien

32-40 uur - Provincie Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!