logo
© SOLARWATT
© SOLARWATT
2 oktober 2020

7 procent van zonnepanelen in Europa is aangesloten op een batterij

7 procent van de residentiële zonnepanelen in Europa is aangesloten op een thuisbatterij. Dat blijkt uit de eerste editie van de European Market Outlook for Residential Battery Storage van SolarPower Europe.

In de eerste editie van het marktonderzoek meldt de Europese zonne-energiekoepel verder dat de afzetmarkt voor residentiële energieopslagsystemen in Europa in 2019 met 57 procent is gegroeid. De nieuw geïnstalleerde capaciteit van thuisbatterijen was daarbij 745 megawattuur. In totaal beschikt Europa nu over een geïnstalleerde capaciteit van bijna 2 gigawattuur. 

Gigantisch potentieel
‘Plaatsen we de markt voor residentiële batterijen in perspectief met zonne-energie, dan is ongeveer 7 procent van de residentiële pv-systemen uitgerust met een thuisbatterij’, schrijven de onderzoekers. ‘Alhoewel het percentage stijgt, is het onbenutte marktpotentieel voor batterijopslagsystemen gigantisch, vooral wanneer we rekening houden met het feit dat meer dan 90 procent van de Europese gebouwen nog steeds geen zonnepanelen heeft.’

Duitsland koploper, Nederland blijft achter
Duitsland is bij dit alles nog altijd de grootste afzetmarkt voor batterijen met 496 megawattuur aan verkopen, waarmee het land grofweg twee derde van de verkopen voor zijn rekening neemt. De top 5 wordt gecompleteerd door Italië (89 megawattuur), het Verenigd Koninkrijk (38 megawattuur), Oostenrijk (37 megawattuur) en Zwitserland (20 megawattuur). Deze 5 grootste afzetmarkten nemen 90 procent van de Europese verkopen voor hun rekening. Alle andere Europese landen samen installeerden afgelopen kalenderjaar 65 megawattuur aan thuisbatterijen.

De onderzoekers constateren dat Nederland een van de landen is waar thuisbatterijen nog onvoldoende voet aan de grond krijgen. ‘Hoewel de evolutie van thuisbatterijen nauw verband houdt met de ontwikkeling van residentiële zonne-energiemarkten, zien we dat leidende markten met een grote vraag naar kleinschalige pv-systemen – zoals Nederland – helemaal geen stimulans kennen voor batterijgebruik. Door de salderingsregeling verdwijnt al het draagvlak voor zelfconsumptie en verdwijnt daarmee ook de thuisbatterij uit beeld. In Nederland, maar ook in België, doen de stimuleringsregelingen voor zonne-energie het tegenovergestelde voor thuisbatterijen: ze blokkeerden de start van een residentiële energieopslagmarkt.’

Groei ondanks coronacrisis
In het kalenderjaar 2020 blijft de verkoop van thuisbatterijen groeien – met 9 procent – maar de verkoop wordt wel vertraagd door de coronacrisis. In 2020 zal het geïnstalleerde vermogen daardoor met 810 megawattuur toenemen, waarna in 2021 de groei zal versnellen.

SolarPower Europe heeft diverse groeiscenario’s ontwikkeld, waarbij in het medium-scenario in 2022 voor het eerst meer dan 1 gigawattuur aan thuisbatterijen in 1 kalenderjaar geïnstalleerd zal worden. In 2024 zal de totaal geïnstalleerde hoeveelheid thuisbatterijen 7,2 gigawattuur bedragen. Voor de komende jaren is er volgens de European Market Outlook maar één duidelijke leider op het gebied van energieopslag in woningen: Europa's grootste economie Duitsland wordt de onbetwiste nummer 1, gevolgd door Italië. Met sterke overheidssteun zal Oostenrijk de derde plaats overnemen van het Verenigd Koninkrijk. Met ondersteuning voor zonne-energie in antwoord op de coronacrisis, zal Zwitserland voor thuisbatterijen qua grootte de vijfde afzetmarkt van Europa worden.

1.600 gigawattuur
Raffaele Rossi, coördinator bij SolarPower Europe en co-auteur van het rapport: ‘In een 100 procent hernieuwbaar energiesysteem wordt elektriciteitsopslag cruciaal bij het leveren van een ononderbroken energievoorziening. Om dit te bereiken, moet het geïnstalleerde gedistribueerde energieopslagvermogen groeien tot 900 gigawattuur in 2030 en 1.600 gigawattuur in 2050, een enorme groei ten opzichte van het huidige niveau. Europese en nationale beleidsmakers zouden dit enorme potentieel moeten erkennen en gedistribueerde opslag moeten promoten in hun energie- en klimaatplannen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten