logo
wvhj2023
© André Muller | Dreamstime.com
© André Muller | Dreamstime.com
1 oktober 2020

Green Hydrogen Systems levert elektrolyser voor productie waterstof zonnepark Groenleven

Green Hydrogen Systems uit Denemarken is na een aanbesteding door Alliander geselecteerd voor de levering van een elektrolyser. Deze wordt bij een zonnepark van GroenLeven ingezet voor de productie van waterstof.

Alliander en GroenLeven kondigden afgelopen oktober aan om in Oosterwolde op het ecologisch werklandschap Ecomunitypark zonne-energie om te gaan zetten in waterstof om het lokale elektriciteitsnet te ontlasten.

1,4 megawatt
In plaats van de opwek van zonne-energie te verminderen, zet de elektrolyser elektriciteit en water om naar waterstof en zuurstof. De elektrolyser krijgt bij de productie van waterstof hulp via een compressor van leverancier Howden Thomassen Compressors uit Rheden. Het zijn volgens projectleider Ben Tubben belangrijke componenten van de waterstofinstallatie. ‘Hiermee zetten we weer een belangrijke stap in deze pilot. De gekozen elektrolyser is een modulair systeem, waarbij 3 standaard elektrolysemodules worden gekoppeld tot een elektrolyser van 1,4 megawatt. De compressor zorgt ervoor dat de geproduceerde waterstof wordt samengeperst tot 300 bar en wordt opgeslagen in tubetrailers. Op die manier kan de waterstof straks worden vervoerd. Op die manier denken we piekbelasting in het net te voorkomen en genereren we duurzame moleculen voor bijvoorbeeld mobiliteit, industrie en verwarming in de gebouwde omgeving.’

Netverzwaring voorkomen
De omzetting van stroom in waterstof bij zonneparken of onderstations kan volgens Tubben helpen om netverzwaringen te voorkomen. ‘De pilot in Oosterwolde geeft de mogelijkheid ervaring op te doen met de toepassing van een elektrolyser op het gebied van bijvoorbeeld besturing, regelbaarheid en veiligheid. Ook willen we onderzoeken hoe de hele waterstofketen werkt, welke afspraken met stakeholders gemaakt moeten worden en welke wet- en regelgeving nodig is. De installatie zal naar verwachting medio 2021 in gebruik worden genomen.’

Meerdere netbeheerders voeren pilots uit met waterstof als opslagmedium en vervanger van aardgas. De kennis wordt onderling gedeeld, zodat met iedere pilot weer een stap verder wordt gezet.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten