logo
wvhj2023
© OptiSolar
© OptiSolar
20 september 2020

Thermodule van OptiSolar krijgt dit jaar gelijkwaardigheidsverklaring

Solar Magazine neemt ieder kwartaal projecten uit het Topsectorenbeleid onder de loep. Ditmaal het onlangs afgeronde project Thermodule, waarin OptiSolar zijn zonnewarmtetechnologie heeft geoptimaliseerd.

Het principe achter het onttrekken van thermische energie aan de omgeving van OptiSolar is uniek en mooi in zijn eenvoud. De basis is een aluminium profiel met vloeistofleidingen, luchtkanalen en vinnen. Door de vorm van de kanalen en natuurlijke warmte-koudewerking stroomt er doorlopend omgevingslucht door het profiel. De zon levert daarbij extra warmte. In de Thermodule wordt de warmte overgedragen aan een mengsel van water en glycol. Dat vormt de bron voor een warmtepomp of als regeneratie voor warmte-koudeopslag.

Modulair pvt-systeem
‘Het idee stamt uit 2016 en is door Optisolar gedurende 2 jaar uitgewerkt en gepromoot’, vertelt Shaun Murdoch. ‘In 2018 werden nieuwe aandeelhouders gezocht. Bert Veenma – geestelijk vader van deze technologie – zijn zoon Oene, Marc van Hulst en ik zagen onze kans. We wilden deze oplossing doorontwikkelen om naar de markt te brengen. Het TKI-traject, waarin OptiSolar en installateurs VITBouw en Murdoch Techniek onder andere samenwerkten in het creëren van een nieuw modulair pvt-systeem, was daarvoor cruciaal.’

Meten en testen
Het Thermodule-project kende verschillende doelen. Het systeem moest worden geflexibiliseerd; zowel wat betreft het aansluiten op de specifieke warmtebehoefte als de combinatie met alle soorten zonnepanelen. Daarnaast werd gewerkt aan verdere rendementsverbetering en schaalbaarheid in productie.

‘Allereerst wilden we exact meten welk vermogen het systeem genereert onder verschillende omstandigheden. Zo weet je welk oppervlak nodig is bij welk gebouw. Naast het testen van het bestaande profiel ontwikkelden we een nieuw profiel en de bijbehorende aansluitingen, efficiënter en minder kostbaar, ook uit het oogpunt van manufacturing. Het product waar we nu als eerste de markt mee op zijn gegaan, is een kruising tussen die twee. Daarbij focussen we op de verkoop aan woningcorporaties. Lukt dat, dan volgen de particulieren en bedrijven vanzelf. Overigens ontwikkelden we tevens een geheel nieuw product op basis van onze bestaande profielen: een Thermoschutting die om en op gebouwen kan worden geplaatst. Met 4 strekkende meter schutting kun je daarmee het gasverbruik van een gemiddelde woning met ruim 80 procent reduceren. Momenteel onderzoeken we de mogelijkheden om daarbij ook met een warmtelus voor energieopslag te werken.’

Lees hier het volledige artikel ‘De markt is nieuw, groot en vraagt om zekerheid’ in de september 2020-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten