logo
wvhj2023
© Europese Commissie
© Europese Commissie
16 september 2020

State of the Union: Europese Commissie verhoogt doel naar 55 procent CO2-reductie in 2030

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft haar eerste State of the Union uitgesproken in het Europees Parlement. Daarin onthulde zij dat het CO2-reductiedoel voor 2030 verhoogd wordt naar 55 procent.

Von der Leyen heeft in haar toespraak beloofd dat de Europese Commissie zal zorgen voor een duurzaam herstel dat Europa een mondiaal platform zal geven om economisch, ecologisch en geopolitiek voorop te lopen.

Coronacrisis
De president riep op om lessen te trekken uit de coronacrisis en zei dat Europa een sterkere Europese gezondheidsunie moet opbouwen, met een toekomstbestendig en naar behoren gefinancierd EU4Health-programma, een versterkt Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en een versterkt Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Europese Green Deal
De voorzitter onthulde verder dat de Europese Commissie voorstelt om de doelstelling voor 2030 voor emissiereductie te verhogen van 40 naar 55 procent. Dit zal de EU volgens haar op het goede spoor zetten voor klimaatneutraliteit tegen 2050 en voor het nakomen van haar verplichtingen uit het Klimaatakkoord van Parijs. Von der Leyen: ‘We moeten sneller gaan en dingen beter doen. We hebben diepgaand naar elke sector gekeken om te zien hoe snel we konden gaan en hoe dat kan op een verantwoordelijke manier. Op basis hiervan stelt de Europese Commissie voor om de emissiedoelstelling voor 2030 de reductie te verhogen tot minimaal 55 procent. Ik erken dat deze verhoging van 40 naar 55 voor sommigen te veel is, en niet genoeg voor anderen. Maar onze beoordeling laat duidelijk zien dat onze economie en industrie dit aankan.’

Volgende zomer zal de Europese Commissie alle klimaat- en energiewetgeving van de EU herzien om deze geschikt te maken voor het doel van 55 procent. ‘We zullen de emissiehandel verbeteren, hernieuwbare energie stimuleren, de energie-efficiëntie verbeteren en energiebelastingen hervormen.’

De president kondigde verder aan dat 30 procent van het #NextGenerationEU-budget van 750 miljard  euro zal worden opgehaald via groene obligaties. En 37 procent van de financiering zal worden geïnvesteerd in de doelstellingen van de Europese Green Deal, zoals de uitrol van waterstof en het installeren van 1 miljoen elektrische laadpunten.

De volledige toespraak van Von der Leyen is in onderstaande video te bekijken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten