‘Huiseigenaren worden straks verplicht te lenen om aan de duurzaamheidseisen te voldoen. Een dergelijke zware verplichting kan volgens ons alleen als de overheid hen daarbij dan ook de garantie van woonlastenneutraliteit geeft’, aldus Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis.
Woonlastenneutraal
Uit het onderzoek van het Nibud blijkt dat 2 miljoen huiseigenaren genoodzaakt zijn om geld te lenen als zij hun huis moeten verduurzamen, bijvoorbeeld omdat hun wijk van het aardgas afgaat. Het Nibud-onderzoek is gebaseerd op een representatieve steekproef onder 37.641 woningeigenaren.
Het uitgangspunt in het klimaatakkoord dat verduurzaming voor huishoudens woonlastenneutraal uitpakt, doordat de investeringen evenredig worden gecompenseerd door lagere energielasten, raakt daarmee volgens Eigen Huis steeds verder uit zicht.
Optelsom
Op dit moment worden verschillende maatregelen uit het klimaatakkoord uitgewerkt, zoals de isolatiestandaard en diverse ontzorgingsconcepten. Ook is er nieuwe wet- en regelgeving in voorbereiding, zoals de Omgevingswet, de Warmtewet en de Energiewet. Daarnaast wordt er gewerkt aan Regionale Energiestrategieën (RES’en), transitievisies warmte en proeftuinwijken.
Centrale regie op hoe dit alles optelt tot een betaalbare rekening voor huiseigenaren ontbreekt volgens Eigen Huis. ‘Wel is duidelijk dat het einde van de optelsom van kosten nog niet in zicht is. Ook is niet zeker of de beoogde kostenreductie van de energietransitie, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord, kan worden gehaald.’
Draagvlak
Ondertussen kampt volgens Eigen Huis een groeiende groep huiseigenaren met toenemende onzekerheid over de betaalbaarheid van de maatregelen die zij zullen moeten nemen. Hierdoor kalft het draagvlak voor verduurzaming van de eigen woning af.
Om de zorgen hierover weg te nemen, het vertrouwen terug te winnen en daarmee te voorkomen dat de risico’s eenzijdig bij huiseigenaren terechtkomen, is het tot slot volgens Eigen Huis noodzakelijk dat de overheid de woonlastenneutraliteit voor huiseigenaren garandeert. De vereniging besluit: ‘Zonder een dergelijke zekerheid komt de verduurzaming niet op gang.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.