Solar Magazine - Eigen Huis: 2 miljoen huiseigenaren hebben geen geld om woning te verduurzamen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eigen Huis: 2 miljoen huiseigenaren hebben geen geld om woning te verduurzamen
© Esbobeldijk | Dreamstime.com

Eigen Huis: 2 miljoen huiseigenaren hebben geen geld om woning te verduurzamen

Ten minste 2 miljoen huiseigenaren hebben niet genoeg geld om hun woning te verduurzamen. Dit blijkt uit onderzoek naar de financiële draagkracht van huiseigenaren door Nibud in opdracht van Vereniging Eigen Huis.

‘Huiseigenaren worden straks verplicht te lenen om aan de duurzaamheidseisen te voldoen. Een dergelijke zware verplichting kan volgens ons alleen als de overheid hen daarbij dan ook de garantie van woonlastenneutraliteit geeft’, aldus Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis. 

Woonlastenneutraal
Uit het onderzoek van het Nibud blijkt dat 2 miljoen huiseigenaren genoodzaakt zijn om geld te lenen als zij hun huis moeten verduurzamen, bijvoorbeeld omdat hun wijk van het aardgas afgaat. Het Nibud-onderzoek is gebaseerd op een representatieve steekproef onder 37.641 woningeigenaren.

Het uitgangspunt in het klimaatakkoord dat verduurzaming voor huishoudens woonlastenneutraal uitpakt, doordat de investeringen evenredig worden gecompenseerd door lagere energielasten, raakt daarmee volgens Eigen Huis steeds verder uit zicht. 

Optelsom
Op dit moment worden verschillende maatregelen uit het klimaatakkoord uitgewerkt, zoals de isolatiestandaard en diverse ontzorgingsconcepten. Ook is er nieuwe wet- en regelgeving in voorbereiding, zoals de Omgevingswet, de Warmtewet en de Energiewet. Daarnaast wordt er gewerkt aan Regionale Energiestrategieën (RES’en), transitievisies warmte en proeftuinwijken.

Centrale regie op hoe dit alles optelt tot een betaalbare rekening voor huiseigenaren ontbreekt volgens Eigen Huis. ‘Wel is duidelijk dat het einde van de optelsom van kosten nog niet in zicht is. Ook is niet zeker of de beoogde kostenreductie van de energietransitie, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord, kan worden gehaald.’

Draagvlak
Ondertussen kampt volgens Eigen Huis een groeiende groep huiseigenaren met toenemende onzekerheid over de betaalbaarheid van de maatregelen die zij zullen moeten nemen. Hierdoor kalft het draagvlak voor verduurzaming van de eigen woning af. 

Om de zorgen hierover weg te nemen, het vertrouwen terug te winnen en daarmee te voorkomen dat de risico’s eenzijdig bij huiseigenaren terechtkomen, is het tot slot volgens Eigen Huis noodzakelijk dat de overheid de woonlastenneutraliteit voor huiseigenaren garandeert. De vereniging besluit: ‘Zonder een dergelijke zekerheid komt de verduurzaming niet op gang.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

PV Designer / Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Barneveld
SolarToday zoekt:

Controller

Fulltime (40 uur) - Hendrik Figeeweg 1R, 2031 BJ Haarlem
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!