- Afbouw salderingsregeling weer uitgesteld, eigenaren zonnepanelen mogen tot 2025 volledig salderen
- Kabinet wil zonnepanelen vanaf 2025 verplichten op nieuwe utiliteitsgebouwen
- Kabinet overweegt doel wind- en zonne-energie te verhogen, besluit eind 2022
- Minister Jetten: ‘Zonneparken zonder dubbelfunctie ongewenst, mogelijk instructieregel op komst’
- Kabinet start extra onderzoek naar batterijen, netaansluiting alle SDE++ projecten naar 50 procent
- Minister Jetten presenteert beleid voor zonnepanelen: ‘Tempo vasthouden of verhogen, zon op dak de norm’
- De harde cijfers | Stedin: consumenten installeerden geen 210 maar 263 megawattpiek zonnepanelen
- Project van de week | Buurblok levert eerste 10 woningen op: de nieuwe standaard voor nieuwbouw van woningcorporaties


Solar Visuals wil met bipv Europa en Azië veroveren: ‘Bipv volwassen maken en opkomst versnellen’
‘Door onze krachten te bundelen met die van toonaangevende producenten in deze nieuwe markt kunnen we snel doorpakken.’ Dit stelt Wouter van Strien, chief executive officer van Solar Visuals.
Het consortium Dutch Solar Design ontwikkelde in 2017 een pv-gevelelement dat niet alleen zonnestroom produceert, maar middels een fullcolourprint ook flexibel kan worden aangepast aan wensen van de ontwerper, gebruiker en de ruimtelijke context. Uit het topsectorenproject ontstond een jaar later een nieuw bedrijf – Solar Visuals – dat deze modules vermarkt. Dat staat volgens Van Strien inmiddels aan de vooravond van een internationale doorbraak, en niet alleen vanwege de visuele kwaliteiten van die bipv-oplossingen.
Het portfolio van projecten van Solar Visuals groeit sinds de oprichting gestaag. Zo realiseerde het bedrijf onder andere een zonnegevel van het Joint Research Center van de Europese Unie in Petten. Het kantoor van BAM in Bunnik werd ‘aangekleed’ met bipv in een baksteenmotief en Shell koos voor zijn hoofdkantoor in Amsterdam voor de artistieke route. Eenmaal klaar visualiseren de beprinte zonnepanelen daar gezamenlijk een aantal pictogrammen die de nieuwe groene ambities van het bedrijf verbeelden. Een deel van deze projecten kwam mede tot stand met Hernieuwbare Energiesubsidie (HER), die met name bedoeld is voor het ondersteunen van de demonstratie van nieuwe, duurzame technologie. Die fase wordt volgens Van Strien nu echter afgesloten. Het is tijd om de stap van start-up naar scale-up te zetten.
‘Dit soort validatieprojecten is cruciaal. De technologie en de markt zijn nieuw. Je moet doorontwikkelen in de praktijk en daarbij bewijzen dat het kan en dat het werkt, ook als renderende businesscase. Onze ambitie is echter uitgroeien tot een autonome, toonaangevende internationale speler in bipv, allereerst in Europa en Azië. Dat kun je niet alleen. Daarom zijn we onlangs de samenwerking aangegaan met de grootste glasfabrikant ter wereld: AGC. Daarmee zijn we toegetreden tot een samenwerkingsverband dat binnen zijn SunEwat-programma actief is. Ons product wordt in de markt gezet onder de naam: Arlite Active. De andere partners zijn onder andere Sonnenstromfabrik Wismar, ISSOL en Soltech. Zij gaan onze productie op zich nemen. Daarbij kunnen we van elkaars specifieke expertises leren, maar ook gebruikmaken van elkaars netwerken in uiteenlopende markten. Dat gaat ons een boost geven in de verkoop. Maar net zo belangrijk: zo kunnen we bipv volwassen maken en de opkomst versnellen.’
Deel dit bericht