Zonnepanelen namen volgens onderzoekers van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) afgelopen kalenderjaar 45 procent van de wereldwijd nieuw toegevoegde capaciteit voor het opwekken van elektriciteit voor hun rekening.
118 gigawattpiek
Wereldwijd werd er volgens de onderzoekers 118 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. In een derde van de landen was zonne-energie de meest populaire techniek.
Het BNEF-rapport ‘Power Transition Trends 2020’ belicht de enorme vooruitgang die zonne-energie in een decennium heeft geboekt, van slechts 43,7 gigawattpiek aan totale geïnstalleerde capaciteit in 2010 tot 651 gigawattpiek eind 2019. Zonne-energie ging in 2019 ook voorbij wind (644 gigawatt) en werd de vierde grootste bron van vermogen op capaciteitsbasis, achter kolen (2.089 gigawatt), gas (1.812 gigawatt) en waterkracht (1.160 gigawatt).
Zonnestroom alomtegenwoordig
Scherpe dalingen in de kosten van zonne-energie, met name de zonnepanelen die op daken en in velden worden geplaatst, hebben ervoor gezorgd dat deze technologie op grote schaal beschikbaar is voor woningen, bedrijven en elektriciteitsnetten’, stelt Luiza Demôro, BNEF-analist en hoofdauteur van het onderzoek. ‘Zonnestroom is nu echt alomtegenwoordig en een wereldwijd fenomeen.’
Op basis van opwekking is de bijdrage van zonne-energie aanzienlijk kleiner vanwege de lagere capaciteitsfactoren van zonnestroom in vergelijking met fossiele brandstoffen. In 2019 was zonne-energie goed voor 2,7 procent van de wereldwijd opgewekte elektriciteit, tegen 0,16 procent 10 jaar geleden. Gezien de goedkope aard van zonne-energietechnologie verwachten de onderzoekers van BNEF dat de markt zal blijven groeien, met 140 tot 178 gigawattpiek aan nieuw pv-vermogen dat in 2022 zal worden geïnstalleerd.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.