Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
IFV wil onderzoek met RIVM en NVWA naar risico’s en gevolgen branden met zonnepanelen
© André Muller | Dreamstime.com

IFV wil onderzoek met RIVM en NVWA naar risico’s en gevolgen branden met zonnepanelen

Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) wil samen met de veiligheidsregio’s, het RIVM, het Veiligheidsberaad, omgevingsdiensten en de NVWA onderzoek doen naar de gevolgen van branden met zonnepanelen.

Bij de 2 branden in Noord-Holland en Flevoland kwamen recentelijk restanten van zonnecellen in weilanden van agrariërs terecht en dat is volgens het IFV genoeg reden voor extra onderzoek.

Landelijke richtlijn
‘Weilanden en daken van distributiecentra worden omwille van de opwekking van zonne-energie volgelegd met zonnepanelen. Branden waar dergelijke grote oppervlakten met zonnepanelen bij betrokken raken, leveren naast directe schade voor de eigenaar ook een andersoortig dilemma op als gevolg van deze zonnepanelen, namelijk de depositie van verbrandingsproducten tot ver in de omgeving’, stelt Nils Rosmuller, lector Energie- en transportveiligheid bij het IFV.

Volgens het IFV is er door de snelle opkomst van zonnepanelen behoefte aan een landelijke aanpak wanneer het aankomt op het omgaan met de gevolgen van branden met zonnepanelen. Rosmuller: ‘Kennen, herkennen en onderkennen we de veiligheids-, gezondheids- en milieurisico's hiervan? In welke mate treden deze gevaren op? Op welke wijze moet hiermee worden omgegaan? En wie is er verantwoordelijk voor de gevolgen en de afwikkeling van een dergelijke brand? De antwoorden op bovenstaande vragen zijn niet eenduidig te beantwoorden maar de vraag naar een landelijke richtlijn wordt wel steeds urgenter.’

Verkenningen
Het IFV gaat daarom in de komende periode de verschillende partijen benaderen om te onderzoeken hoe gezamenlijk expertise en advies op dit vlak gebundeld kan worden. Daarnaast zal het IFV vanuit zijn rol verkenningen uitzetten waarbij onder andere inhoudelijk onderzoek zal plaatsvinden (wel of geen zware metalen), casuïstiek wordt verzameld rondom dergelijke branden en deposities en in beeld wordt gebracht tot welke gezondheids- en milieurisico's dit soort deposities kunnen leiden.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Libra Energy zoekt:

Senior Key Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Eendrachtsstraat 199, 1951 AX Velsen-Noord
kWh People zoekt:

Business Controller Duurzame Projecten

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!