Bij de 2 branden in Noord-Holland en Flevoland kwamen recentelijk restanten van zonnecellen in weilanden van agrariërs terecht en dat is volgens het IFV genoeg reden voor extra onderzoek.
Landelijke richtlijn
‘Weilanden en daken van distributiecentra worden omwille van de opwekking van zonne-energie volgelegd met zonnepanelen. Branden waar dergelijke grote oppervlakten met zonnepanelen bij betrokken raken, leveren naast directe schade voor de eigenaar ook een andersoortig dilemma op als gevolg van deze zonnepanelen, namelijk de depositie van verbrandingsproducten tot ver in de omgeving’, stelt Nils Rosmuller, lector Energie- en transportveiligheid bij het IFV.
Volgens het IFV is er door de snelle opkomst van zonnepanelen behoefte aan een landelijke aanpak wanneer het aankomt op het omgaan met de gevolgen van branden met zonnepanelen. Rosmuller: ‘Kennen, herkennen en onderkennen we de veiligheids-, gezondheids- en milieurisico's hiervan? In welke mate treden deze gevaren op? Op welke wijze moet hiermee worden omgegaan? En wie is er verantwoordelijk voor de gevolgen en de afwikkeling van een dergelijke brand? De antwoorden op bovenstaande vragen zijn niet eenduidig te beantwoorden maar de vraag naar een landelijke richtlijn wordt wel steeds urgenter.’
Verkenningen
Het IFV gaat daarom in de komende periode de verschillende partijen benaderen om te onderzoeken hoe gezamenlijk expertise en advies op dit vlak gebundeld kan worden. Daarnaast zal het IFV vanuit zijn rol verkenningen uitzetten waarbij onder andere inhoudelijk onderzoek zal plaatsvinden (wel of geen zware metalen), casuïstiek wordt verzameld rondom dergelijke branden en deposities en in beeld wordt gebracht tot welke gezondheids- en milieurisico's dit soort deposities kunnen leiden.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.