logo
wvhj2023
hero-image
3 juli 2020

‘Omscholing voorwaarde om 50.000 vacatures duurzame energiesector te vervullen’

Door de mismatch tussen bedrijven met vacatures en bedrijven die personeel moeten laten gaan, wordt omscholing een grote kans voor de duurzame-energiesector. Dat stelt ABN AMRO.

De bank heeft in samenwerking met branchevereniging NVDE een onderzoek uitgevoerd naar de coronacrisis.

Robuuste groei
Uit het onderzoek blijkt dat veel bedrijven op langere termijn nog steeds rekenen op robuuste groei. Omscholing biedt veel kansen om toekomstbestendig te worden. ‘Duurzame energie is concurrerender dan ooit en de uitvoering van het Klimaatakkoord leidt tot bijna 100 miljard euro aan investeringen en zo’n 50.000 nieuwe banen’, benadrukt Arnold Mulder, Sector Banker Energy van ABN AMRO. ‘Er komen in deze crisis en in de komende recessie ongetwijfeld veel werkzoekenden bij. Voor de sector is dit een kans om personeel aan te nemen en om te scholen. Op deze manier kunnen investeringen en omscholing ervoor zorgen dat de coronacrisis mogelijk hét startpunt van de energietransitie wordt. Omscholing is voorwaarde om op termijn 50.000 nieuwe vacatures te kunnen vervullen.’

Aanhouden crisis
Uit het onderzoek blijkt dat er in de volle breedte van de duurzame-energiesector weliswaar minder werk is, maar door minder uit te besteden en op kosten te besparen, blijft het vaste personeel veelal behouden en slagen bedrijven erin te overleven. Als de coronacrisis nog een jaar aanhoudt, verwacht slechts 4 procent van de bedrijven failliet te gaan. Vooral energiecoöperaties (71 procent), isolatiebedrijven (80 procent) en bedrijven die actief zijn in bio-energie (53 procent) verwachten in dat geval structurele veranderingen te moeten doorvoeren.

NOW-regeling
Hoewel bijna driekwart van de bedrijven geen gebruikmaakt van de NOW-regeling betekent dat volgens de onderzoekers niet dat de gevolgen van de crisis aan hen voorbijgaan, benadrukt ABN AMRO. Zo staan investeringen in duurzame energie onder grote druk. Bij 65 procent van de bedrijven daalde de omzet in het tweede kwartaal en wordt in het derde kwartaal geen verbetering verwacht. Ook zegt ruim de helft dat klanten terughoudend zijn met het doen van grote investeringen.

Dit geldt vooral voor bedrijven die zich richten op de consumentenmarkt (66 procent). Energiecoöperaties (71 procent), leveranciers van warmtepompen (70 procent) en isolatiebedrijven (100 procent); zij worden het hardst getroffen. Toch zegt 76 procent van de ondernemers in de duurzame-energiesector nog voldoende werk te hebben, waarbij 17 procent zelfs aangeeft nog op zoek te zijn naar nieuw personeel. Er is echter sprake van een mismatch op de arbeidsmarkt: de openstaande vacatures in de duurzame-energiesector kunnen niet worden ingevuld door werkzoekenden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten