logo
wvhj2023
GroenLeven
GroenLeven
1 juli 2020

Pilot curtailment Enexis en Liander: mogelijk 30 procent meer ruimte door 'dimmen' zonneparken

Netbeheerders Enexis en Liander starten een pilot met curtailment. Volgens de netbeheerders ontstaat door het 'dimmen' van zonneparken, oftewel het aftoppen van de productie, mogelijk 30 procent meer netcapaciteit.

De eerste pilot vindt plaats bij zonnepark Woldjerspoor in Groningen van GroenLeven. Enexis is met Groenleven overeengekomen om gedurende de pilotperiode van 4 maanden maximaal 140 megawattuur te curtailen bij dit zonnepark.

2 procent
Dat komt overeen met het inperken van minder dan 2 procent van de jaarlijkse energieproductie van het park. Het doel van de pilot is om de potentie van curtailment aan te tonen en om de technische randvoorwaarden te formuleren. De pilot loop van 1 juli tot en met 1 oktober 2020. Bij het zonnepark wordt Distributed Energy Resource (DER-)sturing toegepast; een vorm van curtailment die onder andere in Duitsland en België al veelvuldig wordt toegepast. 

Op dit moment is het uitgangspunt dat producenten van duurzame energie ook tijdens een piek in de opwek al hun energie kunnen terugleveren aan het net. De hoogste pieken, op erg zonnige en/of winderige dagen, treden doorgaans slechts een handvol keren per jaar op. Dat betekent dat de capaciteit van het elektriciteitsnet gedurende de rest van het jaar niet volledig wordt gebruikt. Met DER-sturing worden deze hoogste pieken afgetopt door de productie van de opwekinstallaties te dimmen. Hierdoor kan het elektriciteitsnet veel efficiënter gebruikt worden. Door enkele procenten van de jaarlijkse energieproductie op te offeren, kan er naar verwachting tot 30 procent  meer capaciteit aan duurzame-opwekinstallaties worden aangesloten.

Meer pilots op komst
Zowel Enexis Netbeheer als Liander gaat in verschillende pilots deze potentie in de praktijk toetsen. In de tussentijd gaan beide netbeheerders ook door met het verzwaren van het elektriciteitsnet.

Han Slootweg, directeur netwerkstrategie bij Enexis Netbeheer: 'Dit is voor ons een erg interessante pilot. We investeren volop in netuitbreidingen, maar het grote voordeel van curtailment is dat het extra mogelijkheden schept op het bestaande net. Die zijn snel beschikbaar, terwijl uitbreiding van de netcapaciteit zomaar een aantal jaren doorlooptijd kan kosten. Curtailment helpt ons om snel weer zonneparken aan te sluiten op plekken waar het net nu vol is en om de energietransitie betaalbaar te houden.'

Peter Paul Weeda van GroenLeven vult aan: ‘De problemen op het net zorgen voor een vertraging van de energietransitie. Wij werken graag samen met netbeheerders aan mogelijke oplossingen. Dat gaan we doen met een pilot met waterstof, maar nu ook met curtailment bij een van onze parken. Het is belangrijk dat we elkaar de hand geven om de energietransitie te laten slagen. Daar is deze pilot een geweldig voorbeeld van.'

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten