De redactie schreef in de mei 2020-editie van het tijdschrift van Solar Magazine al over de plannen van Meyer Burger. Het bedrijf is historisch gezien een van Europa’s belangrijkste machinebouwers van productieapparatuur voor zonnecellen en wil de Europese pv-productiecapaciteit in ere herstellen. De in Zwitserland gevestigde fabrikant schetste onlangs bij de presentatie van zijn bedrijfsresultaten meerdere toekomstscenario’s. Het bedrijf noemde het daarbij tijd ‘om een eerlijk deel van de winst te krijgen’.
Van 400 megawattpiek naar 5 gigawattpiek
Het bedrijf wil zijn productietechnologie – de zogenaamde heterojunctie (hjt) SmartWire Connection Technology (SWCT); die het meest kosteneffectief zou zijn – inzetten voor nieuwe productiefaciliteiten en wil hiertoe ruim 150 miljoen euro kapitaal ophalen. Meyer Burger is voornemens in de eerste helft van 2021 met de productie te starten en de komende jaren in opeenvolgende stappen uit te breiden. Het bedrijf heeft al verschillende intentieverklaringen van potentiële klanten in Europa en de Verenigde Staten binnengehaald om in totaal meer dan 2 gigawattpiek zonnecellen en zonnepanelen per jaar te verkopen.
Men start met een productiecapaciteit van 400 megawattpiek. Vervolgens wil het bedrijf begin 2022 de jaarlijkse productiecapaciteit verhogen tot 1,4 gigawattpiek voor zonnecellen en 0,8 gigawattpiek voor zonnepanelen door in 2021 nog eens zo’n 170 miljoen euro kapitaal op te halen. Op langere termijn streeft de onderneming ernaar de jaarlijkse productiecapaciteit uit te breiden tot minimaal 5 gigawattpiek. Afhankelijk van de vraag in de markt zijn er in Europa en Noord-Amerika aanvullende moduleproductiefaciliteiten gepland die zullen worden geleverd vanuit een centrale celproductie. Meyer Burger verwacht dan ook geleidelijk zijn marktaandeel in het utiliteitsschaalsegment te vergroten.
Enkel machines voor eigen gebruik
De raad van bestuur van Meyer Burger heeft nu besloten dat het bedrijf in de toekomst uitsluitend nog productieapparatuur voor eigen gebruik zal vervaardigen en ernaar streeft een toonaangevende wereldwijde producent van zonnecellen en zonnepanelen te worden. De bescherming van de gepatenteerde technologie en de knowhow kunnen zo worden versterkt en toekomstige verbeteringen van de productiefaciliteiten zullen niet langer worden gedeeld met derden. De serviceactiviteiten voor bestaande klanten worden wel ongewijzigd voortgezet.
Geen samenwerking met REC
Verder heeft de raad van bestuur een streep gezet door het mogelijk samen opzetten van productiefaciliteiten in samenwerking met pv-fabrikant REC Solar. Dit omdat een memorandum of understanding met REC Solar niet tot een definitieve overeenkomst heeft geleid.
‘De verandering van onze bedrijfsstrategie van leverancier van apparatuur naar een verticaal geïntegreerde cel- en modulefabrikant is de juiste en logische volgende stap om een passend deel van de waarde die onze wereldwijde technologie genereert veilig te stellen’, legt bestuursvoorzitter Franz Richter uit.