Het instituut coördineert het onderzoek naar het verduurzamen van de stedelijke omgeving binnen de verschillende faculteiten. Het onderzoek vindt plaats op meerdere schaalniveaus, van individuele gebouwen tot hele steden.
Integreren zonne-energie
Directeur Kornelis Blok: ‘Het betekent vooral dat de onderzoekers van de 6 betrokken faculteiten veel intensiever gaan samenwerken en de krachten kunnen bundelen. Ook zorgt het voor een herkenbaar gezicht naar de buitenwereld, waarmee we het belang van een klimaatneutrale gebouwde omgeving nog duidelijker kunnen maken.’
Belangrijke onderzoeksthema’s zijn het realiseren van energieneutrale nieuwe wijken, het versnellen van de verduurzaming van bestaande gebouwen door onder andere digitalisering en robotiseren van het bouwproces en het integreren van zonne-energie in de gebouwde omgeving. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar het slimmer maken van warmtenetten en gebouwen door inzet van machine learning en artificial intelligence-technieken. Verder vormt de sociale en maatschappelijke impact van de energietransitie een belangrijk onderzoeksthema.
Nieuwe technieken
Het onderzoek van het instituut wordt gekenmerkt door de samenwerkingen met partijen als het AMS Institute en The Green Village. Innovaties kunnen op die manier meteen in de praktijk worden onderzocht. Ook op de eigen campus worden nieuwe technieken uitgetest.
Blok: ‘Door dat soort samenwerkingen houden we het vernieuwende wetenschappelijk onderzoek dicht bij de praktijk en zetten we stappen richting een duurzame toekomst.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.