logo
wvhj2023
© Matatu | Dreamstime.com
© Matatu | Dreamstime.com
29 mei 2020

Vrije Universiteit Brussel: waterkrachtcentrales kunnen uitrol wind- en zonne-energie versnellen

Waterkrachtcentrales kunnen de uitrol van energiebronnen als zon en wind ondersteunen. Een nieuwe studie van VUB en KU Leuven beschrijft het potentieel voor dergelijke ‘zon-wind-water’-strategieën voor West-Afrika.

De studie van de Vlaamse universiteit is gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Nature Sustainability.

Stroomsector nog in ontwikkeling
West-Afrika is een regio waar de stroomsector volop in ontwikkeling is en waar de opwekcapaciteit en de stroomnetten in de komende jaren sterk zullen worden uitgebreid.

‘Landen in West-Afrika hebben daarom nú de mogelijkheid om deze uitbreiding te plannen volgens strategieën die op moderne, klimaatvriendelijke energieopwekking steunen’, zegt Sebastian Sterl, klimaatwetenschapper aan de KU Leuven en Vrije Universiteit Brussel en hoofdauteur van de studie. ‘Een compleet andere situatie dan in Europa, waar de stroomvoorziening sinds vele decennia afhankelijk is van vervuilende centrales – waar veel landen inmiddels weer vanaf willen.’

West African Power Pool
Het onderzoeksteam, bestaande uit experts van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), KU Leuven, het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA), en Climate Analytics, ontwierp voor zijn studie een nieuw computermodel, draaiende op gedetailleerde water-, weer- en klimaatdata. Het onderzocht hiermee hoe hernieuwbare-stroombronnen in West-Afrika zo effectief mogelijk geëxploiteerd kunnen worden voor een betrouwbare stroomvoorziening, ook zonder grootschalige energieopslag. Dit alles zonder de milieueffecten van grote waterkrachtcentrales uit het oog te verliezen.

Uit het onderzoek blijkt dat het vooral belangrijk is om een soort West African Power Pool te creëren, een regionale integratie van landelijke stroomnetten. Landen met een tropisch klimaat, zoals Ghana en Ivoorkust, hebben typisch veel mogelijkheden voor waterkracht en een behoorlijk hoge zoninstraling, daarentegen nauwelijks wind. Droge, woestijnachtige landen, zoals Senegal en Niger, kunnen dan weer amper waterkracht opwekken, maar de zon schijnt er feller en er waait meer wind. De mogelijkheid voor betrouwbare, schone-stroomproductie op basis van zon en wind, ondersteund door flexibel inzetbare waterkrachtcentrales, neemt met meer dan 30 procent toe wanneer landen hun potentieel met elkaar kunnen delen, zo ontdekten de onderzoekers.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten