Energie-Nederland heeft in een position paper aan de Tweede Kamer verschillende sleutels aangereikt voor groen herstel; met het Klimaatakkoord als belangrijke katalysator.
5 adviezen
De branchevereniging van de Nederlandse energiebedrijven pleit voor:
Om deze koers te ondersteunen, zouden 2 randvoorwaarden van belang zijn in een groen herstelpakket. Allereerst zorgen dat met steunmaatregelen de liquiditeitspositie van ondernemend Nederland op peil blijft. De mogelijkheid bieden voor het willekeurig afschrijven van investeringen.
Geen stapje terug doen
‘De verleiding kan groot en begrijpelijk zijn om in moeilijke tijden een stapje terug te doen in de uitvoering van klimaatafspraken’, schrijft Energie-Nederland in haar position paper. ‘De energiesector wil echter onverminderd vasthouden aan de uitvoering van het Klimaatakkoord. Voortzetten van investeringen voor de energietransitie levert geld en werk op voor een veelheid van bedrijven. Dat gaat bij energie- en netwerkbedrijven om vele miljarden op jaarbasis. Samen kunnen deze bedrijven met hun investeringskracht voor een forse impuls zorgen voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Zeker als hier nog een versnelling mogelijk is.’
De brancheorganisatie pleit er daarom voor om in de Europese Unie zo snel mogelijk afspraken te maken over de aanscherping van het CO2-reductiedoel voor 2030 naar minstens 50 procent en daarbij ook de voortgang van de Europese Green Deal te steunen.
Investeringen naar voren halen
‘In het Klimaatakkoord zijn grote ambities opgenomen voor de uitbreiding van het aandeel duurzame elektriciteit. Dat vraagt de komende jaren grote investeringen in zowel opwekcapaciteit als aanpassing van de infrastructuur. Dit investeringsvolume kan als katalysator werken voor groen herstel uit de crisis. Energiebedrijven zijn bereid hun bijdrage aan dit groene herstel te leveren door hun investeringen in duurzame energie voor het Klimaatakkoord niet alleen op peil te houden, maar ook om te kijken waar deze mogelijk naar voren zijn te halen. Dat vraagt om samenwerking, onderzoek en aanvullende stappen.’
SDE++: behoud bankingjaar
Om de investeringen in duurzame energie in ieder geval op peil te houden, zijn volgens Energie-Nederland de volgende acties wenselijk:
Versnel hernieuwbare energie op land
‘Voor een versnelling in de investeringen in duurzame energie en infrastructuur op land denken we dat een aanpak langs 2 sporen nuttig kan zijn’, schrijft Energie-Nederland in de position paper. ‘Energie-Nederland en Netbeheer Nederland willen graag samen met de partners van decentrale overheden op korte termijn een inventarisatie uitvoeren welke projecten in de tijd naar voren zijn te halen: samen met IPO en VNG voor eind deze zomer een lijst van concrete energieprojecten (zowel infrastructuur als duurzame energie) identificeren waar een reële versnelling van realisatie en vergunningverlening mogelijk is zonder aanpassing van procedures. De betrokken partners maken vervolgens met elkaar prestatieafspraken om te borgen dat deze projecten ook daadwerkelijk versneld worden gerealiseerd. Daarnaast is het relevant om voor projecten op land te werken aan een systeemversnelling die groen herstel en snellere realisatie ondersteunt. Dit zal meer tijd vragen om te organiseren, maar zou in de loop van volgend jaar moeten leiden tot een verbeterde aanpak met kortere doorlooptijden voor investeringsprojecten.’
De bijbehorende actiepunten zijn daarbij volgens Energie-Nederland:
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.