logo
wvhj2023
© Buijs Elektrotechniek
© Buijs Elektrotechniek
8 mei 2020

Op pad met de zonnepaneleninspecteur: ‘Minder dan 10 procent installaties wordt gekeurd, 80 procent voldoet niet aan regels’

Aansluitingen voor DC-kabels die afbreken en kortsluiting veroorzaken. Voetstappen op zonnepanelen. Isolatiefouten door losliggende MC4-connectoren. Doorgebrande junctionboxen.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van de waslijst aan gebreken die inspecteur Marinus Buijs van Buijs Elektrotechniek dagelijks tegenkomt als hij installaties met zonnepanelen inspecteert. Meer dan eens besluit de inspecteur daarbij om pv-systemen direct uit te schakelen. ‘Een inspecteur moet soms een beetje een zeurpiet zijn’, aldus Buijs.

Maar met de wetenschap dat Buijs bij 80 procent van de zonnepaneelsystemen die hij inspecteert installatiefouten tegenkomt, is het te eenvoudig om te stellen dat hij te streng zou controleren. ‘Het is buitengewoon raar dat in Nederland iedere jandoedel zonder enige opleiding een pv-installatie aan het openbare elektriciteitsnet mag koppelen’, wijst Buijs bij de opening van het gesprek het belangrijkste pijnpunt aan.

Buijs is al zijn gehele leven werkzaam in de elektrotechniek. Na een functie als bedrijfsleider bij een installatiebedrijf in Haarlem besloot hij in 2004 voor zichzelf te beginnen als landelijk erkend elektrotechnisch installateur. Ten tijde van de economische crisis in 2008 besloot hij zich te gaan toeleggen op de installatie van zonnepanelen. Toen Buijs op een leeftijd kwam dat het dagelijks installeren en werken op het dak hem steeds zwaarder viel, besloot hij zich toe te leggen op het inspecteren van pv-systemen. In de afgelopen jaren heeft hij grote aantallen zonnepaneelinstallaties aan een kwaliteitscontrole onderworpen; van 12 zonnepanelen bij een particulier tot een grondgebonden zonnepark met 4.000 zonnepanelen.

Lees hier het volledige artikel ‘Minder dan 10 procent installaties wordt gekeurd, 80 procent voldoet niet aan regels’ in de mei 2020-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten