logo
© Frans Blok | Dreamstime.com
© Frans Blok | Dreamstime.com
2 april 2020

TNO, SABIC, Equinor en Westvoorne testen drijvende zonnepanelen op het Oostvoornse Meer

TNO, SABIC, Equinor en Westvoorne gaan drijvende zonnepanelen onderzoeken. In opdracht van het consortium bouwen Texel4Trading/SolarFloat, SolarisFloat en Isifloating een drijvend pv-systeem op het Oostvoornse Meer.

Het consortium, dat onder leiding van TNO staat, heeft 3 bedrijven met volgens de partners veelbelovende systeemontwerpen geselecteerd die kunnen bijdragen aan verdere ontwikkeling van drijvende zonne-energie, ook op locaties met hoge golven, harde wind en brak water.

12 kandidaten
Het onderzoek gebeurt op het Fieldlab Green Economy Westvoorne van het Oostvoornse Meer vlak bij de Maasvlakte. Belangrijke onderzoeksthema’s van kennisinstelling TNO, de petrochemische onderneming SABIC, het Noorse energiebedrijf Equinor en de gemeente Westvoorne zijn de robuustheid van de drijvende systemen bij golfslag en harde wind, de energieopbrengst en de effecten op het leven onder water en de biodiversiteit.

Het Nederlandse Texel4Trading/SolarFloat, het Portugese SolarisFloat en het Spaanse Isifloating by Isigenere werden uit 12 kandidaten geselecteerd. Na installatie van de 3 zonne-energiesystemen van 50 kilowattpiek op het Oostvoornse Meer, worden ze 1 jaar lang getest op de elektrische prestaties, mechanisch-dynamische stabiliteit en ecologische effecten. De opgedane kennis wordt gedeeld met waterschappen, de gemeenten, provincies, kennisinstellingen en natuurorganisaties, om hen te helpen in de visievorming op toekomstige toepassingen van drijvende zonne–energiesystemen.

Onderzoekscabine
Het Fieldlab aan het Oostvoornse Meer biedt ruimte aan uiteenlopende onderzoeksprojecten rond drijvende zonne-energiesystemen. Er wordt hiervoor onder meer een onderzoekscabine met meetsystemen en een referentieveld op land geplaatst.

Iets uit de oever komt een drijvende steiger met kleine testvelden met zonnepanelen te liggen. In de pilotstudie neemt maritiem onderzoeksinstituut MARIN de aspecten van mechanische dynamica voor zijn rekening, HZ University of Applied Sciences de ecologische aspecten. Dat laatste is volgens het consortium bijzonder, want dit wordt een van de eerste onderzoeken naar de prestaties van drijvende zonnepanelen gekoppeld aan de effecten op het leven in het water. De onderzoeksfaciliteit vormt een belangrijke stap in de roadmap die is opgesteld door het Nationaal Consortium Zon op Water. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door TNO en het Innovatieprogramma Energie & Klimaat, een initiatief van Metropool regio Rotterdam Den Haag, InnovationQuarter, en de provincie Zuid-Holland.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten