Solar Magazine - Kamervragen over uitstellen van kosten voor recycling zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kamervragen over uitstellen van kosten voor recycling zonnepanelen
© PV CYCLE

Kamervragen over uitstellen van kosten voor recycling zonnepanelen

Tom van der Lee en Suzanne Kröger hebben namens GroenLinks Kamervragen gesteld aan minister Wiebes en Van Veldhoven over de recyclingskosten van zonnepanelen naar aanleiding van een artikel van Solar Magazine.

In het artikel ‘Producent van morgen betaalt recyclingskosten voor producent van gisteren’ stelt de redactie van Solar Magazine dat de zonne-energiesector door de rijksoverheid in staat is gesteld zijn eigen doos van Pandora te creëren. ‘Nederland heeft echter de keuze gemaakt om de recyclingskosten voor aangeschafte elektrische en elektronische apparatuur – en dus ook zonnepanelen en omvormers – te financieren in het jaar dat de recycling plaatsvindt’, aldus Jan Clyncke in het betreffende artikel, managing director van het in Brussel gevestigde PV CYCLE. ‘Die financiering vindt plaats via de producentencollectieven. De Nederlandse zonne-energiesector schuift daarmee een grote kostenpost voor zich uit.’

Adequaat plan
Naar aanleiding van het artikel hebben de Tweede Kamerleden van GroenLinks nu de volgende vragen gesteld aan de ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Milieu en Wonen.

  1. Klopt het dat de recyclingsbijdrage pas gefinancierd wordt bij de inzameling en verwerking van de zonnepanelen, waardoor huidige producenten de recyclingskosten voor de producenten van gisteren betalen?
  2. Bent u op de hoogte van het feit dat hierdoor in de toekomst een financieringstekort kan ontstaan indien de aanschaf van zonnepanelen afneemt? In hoeverre heeft u hier rekening mee gehouden bij het wettelijk vaststellen van de recyclingsbijdrage?
  3. Deelt u de mening dat er een adequaat plan moet komen om deze recyclingskosten op te vangen, zonder dat dit nadelig uitpakt voor de energietransitie en de prijs die de duurzame consument voor bijvoorbeeld zonnepanelen betaalt? Kunt u dit uitgebreid toelichten?

De ministers moeten de Kamervragen binnen 6 weken beantwoorden.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Technisch Specialist Energieopslag

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Wattkraft GmbH & Co. KG zoekt:

Management Assistent

<24 uur - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!