logo
wvhj2023
© Luke Qiang | Dreamstime.com
© Luke Qiang | Dreamstime.com
11 maart 2020

Coronavirus & zonnepanelen | China probeert fabrieken weer te openen

Terwijl China langzaam weer aan het werk gaat na een langdurige onderbreking om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, draaien veel fabrieken nog steeds niet op volle capaciteit.

Ook fabrikanten van zonnepanelen blijven daarbij niet gespaard. Analisten en industriegroepen wijzen bij dit alles op de mogelijk hogere kosten en de klappen die de overzeese operaties van Chinese fabrikanten op zullen lopen. Bovendien moeten de fabrikanten ook wachten tot hun grondstofleveranciers hun producten weer beginnen te verschepen, dorpen wegversperringen verwijderen en transportbedrijven de distributie hervatten.

Zonnepaneelfabrikanten
Volgens een andere divisie van Bloomberg, te weten Bloomberg New Energy Finance (BNEF), blijft de impact op ‘groene’ bedrijven beheersbaar en voornamelijk beperkt tot gebieden in China waar het coronavirus voor het eerst werd gevonden. Zo heeft zonnepaneelfabrikant LONGi verklaard dat het coronavirus geen significante impact zal hebben op de verkoop noch de productie van zijn zonnepanelen. Een soortgelijk geluid is te horen vanuit JinkoSolar dat in 2020 een recordvolume van 11 tot 20 gigawattpiek zonnepanelen verwacht te verkopen; een groei van 25 tot 40 procent.

70 tot 80 procent
‘Aangezien de vereisten om de productie in elke regio te hervatten nogal verschillend zijn, moeten we, zelfs als we onze fabriek opnieuw opstarten, nog een hele reeks problemen oplossen; variërend van upstream- en downstreammaterialen tot logistiek, verpakking en opslag’, aldus een componentfabrikant tegenover Bloomberg. ‘In feite is elke onderneming zelfstandig aan het freelancen en gebruikt men de eigen middelen en netwerken om de puzzel op te lossen.’

En dat gaat volgens de cijfers van Bloomberg Economics met wisselend succes. Waar de Chinese economie in de week van 21 februari nog op een capaciteit van 50 tot 60 procent draaide, is dat sinds vorige week alweer 70 tot 80 procent. Analisten wijzen wel op het risico dat de uitbraak in China niet echt onder controle is. Nu het terugkeerproces van werknemers in volle gang is, kan China geconfronteerd worden met een heropleving van het aantal virusgevallen.

Exportdata
Exportdata van het Chinese bedrijfsleven laten een terugval van de export zien van 17,2 procent (red. uitgedrukt in dollars) in de maanden januari en februari. Chinese fabrikanten stellen zich volgens Bloomberg bovendien zorgen te maken over de ontwikkeling van de epidemie in Europa en de Verenigde Staten wat de binnenlandse consumptie van deze regio’s kan beïnvloeden.

Een onderzoek van Made-in-China.com – een vooraanstaand platform dat Chinese leveranciers verbindt met wereldwijde kopers van onder meer zonnepanelen – laat zien dat per eind februari 80 procent van de fabrikanten zijn activiteiten heeft hervat. Per eind april zou de productiecapaciteit weer volledig benut moeten worden.

Havens
Zodra de producten uit de Chinese fabrieken rollen, van mobiele telefoons tot omvormers en zonnepanelen, hebben ze nog een laatste horde te nemen alvorens ze geëxporteerd kunnen worden: de havens.

De 8 grootste containerhavens van China hebben in februari de containervolumen met 19,8 procent zien dalen. Wel melden ze sinds begin maart weer een toename van de overslag, te weten met 4,7 procent in de afgelopen week. Bovendien is de werkhervattingsratio van vrachtterminals in China gestegen tot boven de 90 procent.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten