Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Overheidsgebouwen Vlaanderen bieden ruimte voor 653 megawattpiek zonnepanelen
© Rene van den Berg | Dreamstime.com

Overheidsgebouwen Vlaanderen bieden ruimte voor 653 megawattpiek zonnepanelen

Op de daken van ten minste 8.312 Vlaamse overheidsgebouwen die geschikt zijn voor pv-systemen is ruimte voor 653 megawattpiek aan zonnepanelen. Dat blijkt uit cijfers van minister van energie Zuhal Demir.

De cijfers zijn bij de minister opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Andries Gryffroy (N-VA). ‘Het plaatsen van zonnepanelen op al deze gebouwen zou goed zijn voor meer dan 10 procent van de Vlaamse doelstellingen rond geïnstalleerde zonne-installaties tegen 2030’, aldus de N-VA-partijgenoot van de minister.

Klasse 1
Volgens analyses van het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) zijn in Vlaanderen 8.312 overheidsgebouwen geschikt om zonnepanelen op de daken te plaatsen. Het betreft gebouwen die eigendom zijn van de Vlaamse overheid, gebouwen in de zorgsector én onderwijsgebouwen gesubsidieerd door Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION); oftewel schoolgebouwen die niet behoren tot het gemeenschapsonderwijs. Samen hebben deze een potentieel dat overeenkomt met de elektriciteitsopwekking van ongeveer 165.000 residentiële installaties.

Het gaat om daken die worden geclassificeerd als ‘klasse 1’, wat betekent dat er genoeg zon op het dak invalt en voldoende ruimte op het dak is, waardoor het gebouw geschikt is voor het opwekken van zonne-energie.

Minimaal
‘Hoewel er momenteel geen centrale databank bestaat die de huidige hoeveelheid geplaatste zonnepanelen bijhoudt, kunnen we echter wel veronderstellen dat dit minimaal is’, stelt Gryffroy. ‘Als je bekijkt welk potentieel de Vlaamse overheidsgebouwen hebben, dan is onder meer burgerparticipatie een stap in de goede richting om onze klimaatdoelstellingen te behalen.’

Nu in Solar Magazine

Mei 2020

Coolblue stoomt snel op naar top residentiële zonne-energiemarkt: ‘De internetverkoop van zonnepanelen werkt’ Joint Solar Programme III: hybride tandemzonnecel van 30 procent binnen handbereik voor Nederlandse onderzoekers De...
Vacatures
Zelfstroom zoekt:

Elektricien (20 x)

Zelfstroom zoekt een Elektricien (20 x)
Fulltime • Zaandam | Lelystad | Groningen | Dordrecht
Zon Advies Nederland zoekt:

Installateur zonnepanelen en elektricien(s)

Zon Advies Nederland zoekt Installateur zonnepanelen en elektricien(s)
Fulltime • Regio Gelderland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!