De cijfers zijn bij de minister opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Andries Gryffroy (N-VA). ‘Het plaatsen van zonnepanelen op al deze gebouwen zou goed zijn voor meer dan 10 procent van de Vlaamse doelstellingen rond geïnstalleerde zonne-installaties tegen 2030’, aldus de N-VA-partijgenoot van de minister.
Klasse 1
Volgens analyses van het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) zijn in Vlaanderen 8.312 overheidsgebouwen geschikt om zonnepanelen op de daken te plaatsen. Het betreft gebouwen die eigendom zijn van de Vlaamse overheid, gebouwen in de zorgsector én onderwijsgebouwen gesubsidieerd door Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION); oftewel schoolgebouwen die niet behoren tot het gemeenschapsonderwijs. Samen hebben deze een potentieel dat overeenkomt met de elektriciteitsopwekking van ongeveer 165.000 residentiële installaties.
Het gaat om daken die worden geclassificeerd als ‘klasse 1’, wat betekent dat er genoeg zon op het dak invalt en voldoende ruimte op het dak is, waardoor het gebouw geschikt is voor het opwekken van zonne-energie.
Minimaal
‘Hoewel er momenteel geen centrale databank bestaat die de huidige hoeveelheid geplaatste zonnepanelen bijhoudt, kunnen we echter wel veronderstellen dat dit minimaal is’, stelt Gryffroy. ‘Als je bekijkt welk potentieel de Vlaamse overheidsgebouwen hebben, dan is onder meer burgerparticipatie een stap in de goede richting om onze klimaatdoelstellingen te behalen.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.