logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
28 februari 2020

TenneT demonstreert succesvol netbalancering met decentrale duurzame energie

TenneT meldt met succes een nieuw type dataverbinding te hebben gedemonstreerd waarmee het mogelijk is om decentrale energiesystemen – zoals zonnepanelen – in te zetten voor netbalancering.

TenneT onderzoekt al enige tijd of het mogelijk is met decentraal, al dan niet duurzaam, elektrisch vermogen deel te nemen aan de markt voor balans tussen vraag en aanbod op het Nederlandse hoogspanningsnet. Dit is de markt voor zogenoemd automatic Frequency Restoration Reserve (aFRR), ook bekend als regelvermogen.

Balancing services providers
In de aFRR-pilot is nu voor het eerst succesvol een nieuw type dataverbinding gebruikt: de datacommunicatie over activatie en metingen die plaatsvond tussen marktpartijen en TenneT op zijn mobiele netwerk. Hiermee is volgens de hoogspanningsnetbeheerder een grote barrière weggenomen voor de levering van aFRR door (nieuwe) balancing services providers (bsp’s).

De aFRR-levering door Enova – een leverancier van energiemanagementsystemen en een van de partijen die deelnemen aan de aFRR-pilot – heeft aangetoond dat via TenneT’s mobiele netwerk de benodigde informatie op een juiste manier met de netbeheerder kan worden uitgewisseld. Spoedig zullen de pilotpartijen Sympower en Next Kraftwerke ook volgen.

Evaluatie
De komende maanden zal TenneT de prestatie van zijn mobiele netwerk monitoren en evalueren. Bij een succesvolle evaluatie zal TenneT de dataverbinding zo snel mogelijk beschikbaar stellen voor alle bsp’s die interesse hebben hiervan gebruik te maken voor het leveren van aFRR.

TenneT koopt zogenaamde ancillary services in om de netbalans te handhaven en is hiervoor nu nog afhankelijk van grote productie-eenheden. Omdat grootschalige opwek mogelijk in de toekomst niet meer beschikbaar is, moet TenneT die ook in kunnen kopen van kleinschalige, decentrale opwek en groot- en kleinschalige energiesystemen.

Leased line
TenneT onderzoekt hoe het bedrijf deze ontwikkelingen kan faciliteren. Nieuwe marktpartijen willen de ancillary services-markt als bsp’s bedienen. Echter, de productspecificaties zijn een barrière voor de nieuwe toetreders, bijvoorbeeld de specificaties die te maken hebben met datacommunicatie. Voor aFRR-levering is een realtime dataconnectie noodzakelijk met een maximale vertraging van 4 seconden; in de toekomst 1 seconde. De enige veilige en betrouwbare optie was tot nog toe de ‘leased line’. Voor grootschalige productie-eenheden geen probleem, aangezien die vaak toch al een leased line-connectie met TenneT hebben voor andere doeleinden. Voor nieuwe bsp’s, met name wanneer die geen directe koppeling hebben met het TenneT-hoogspanningsnet, is het aanschaffen van een leased line echter een grote drempel om toe te treden tot de aFRR-markt. Met de toegang van het mobiele netwerk is deze drempel verlaagd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten