Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Waarschuwing Liander: positieve transportindicaties voor gebieden zonder netcapaciteit

Waarschuwing Liander: positieve transportindicaties voor gebieden zonder netcapaciteit

Liander waarschuwt dat het mogelijk positieve transportindicaties afgeeft voor de voorjaarsronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) terwijl er in de gebieden geen transportcapaciteit beschikbaar is.

De netbeheerder stelt dat dit een na-ijleffect is van de najaarsronde SDE+ 2019.

Gecontracteerd
Liander geeft als netbeheerder een positieve transportindicatie af, tenzij er in het betreffende gebied geen ruimte op het elektriciteitsnet beschikbaar is. Omdat er geruime tijd zit tussen de aanvraag van de transportindicatie, de toekenning van de subsidie door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de opdrachtverstrekking aan Liander, kan het volgens Liander gebeuren dat er in de tussentijd andere duurzame-opwek-initiatieven op het betreffende deel van het elektriciteitsnet zijn bijgekomen.

Dat kan ertoe leiden dat alle beschikbare transportcapaciteit van het betreffende elektriciteitsnet is gecontracteerd op het moment dat de subsidie wordt toegekend. In dat geval moet ook de producent met een transportindicatie wachten met terugleveren van elektriciteit totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid of er andere oplossingen beschikbaar zijn.

Geen rekening gehouden
Omdat de komende subsidieronde relatief snel volgt op de najaarsronde SDE+ 2019, zijn volgens Liander nog lang niet alle transportindicaties uit 2019 omgezet in daadwerkelijke opdrachten voor de netbeheerder. ‘Dit betekent dat producenten met een aanvraag uit 2019 de komende weken nog meer netcapaciteit zullen contracteren, waardoor de maximale capaciteit van meer netdelen bereikt zal worden’, stelt Liander. ‘In de toekenning van de transportindicaties voor de voorjaarsronde kan met deze ontwikkeling helaas geen rekening gehouden worden. Daarom is de verwachting dat er in de voorjaarsronde meer transportindicaties zullen worden afgegeven in gebieden waar er eigenlijk geen capaciteit meer is.’

Nu in Solar Magazine

Maart 2020

Bergen krijgt energielandgoed met 265 hectare zonnepanelen en 175 hectare natuur: ‘Er moet iets achterblijven wat optelt…’ Vlaamse energieminister Zuhal Demir: ‘We gaan zonne-energie niet oversubsidiëren’...
Vacatures
Polyglot zoekt:

Customer Support Technician

For its client Polyglot is looking for a Customer Support Technician NL/ENG
Fulltime • Nederland
Zelfstroom zoekt:

Elektricien (20 x)

Zelfstroom zoekt een Elektricien (20 x)
Fulltime • Zaandam | Lelystad | Groningen | Dordrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!