logo
wvhj2023
© Ruud Morijn | Dreamstime.com
© Ruud Morijn | Dreamstime.com
6 februari 2020

Pilot TNO en universiteit Wageningen: boerderij wekt waterstof op met zonnepanelen

TNO en Wageningen University en Research starten in Lelystad een proef waarbij in het Fieldlab geëxperimenteerd wordt met kleinschalige opwekking van waterstof op (boeren)bedrijven via wind- en zonne-energie.

In het project wordt ook de productie van waterstof op zee uit zonne- en windenergie gesimuleerd. Het ministerie van Economische Zaken financiert het 5-jarige project dat in de zomer van 2020 van start gaat.

Schone brandstof
Veel boeren wekken energie op met zonnepanelen of windturbines, maar soms kan het lokale elektriciteitsnetwerk dat niet aan. Ook wordt ’s zomers en overdag meer zonne-energie opgewekt, terwijl veel energie vooral ’s winters en in de avond en nacht nodig is. Door de onbalans en de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnetwerk moeten boeren volgens de initiatiefnemers hun zonneparken of windturbines in de toekomst steeds vaker uitschakelen omdat het stroomnet de toelevering niet aankan.

TNO en ACRRES, het landelijke praktijkcentrum van de WUR, gaan daarom samen kijken hoe agrariërs duurzame energie op hun bedrijf kunnen omzetten en opslaan in de vorm van waterstof. Dit gas kan zo dienen als energiedrager die boeren kunnen inzetten voor de energievoorziening op hun bedrijf én als schone brandstof voor tractoren en vrachtwagens.

‘Waterstof heeft veel potentie als ontbrekende schakel binnen de energietransitie, maar er leven nog enkele belangrijke vragen waar we ons samen met TNO in zullen gaan verdiepen; niet alleen op het gebied van productie maar bijvoorbeeld ook hoe je het veilig kunt opslaan’, aldus Chris de Visser, manager van ACRRES.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten