De start van het Warmtefonds is volgens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een belangrijke stap naar aantrekkelijke financiering voor alle Nederlanders.
Eigenaar-bewoners en VvE’s
In februari 2020 begint het Warmtefonds met het verstrekken van financiering met looptijden tot maximaal 20 jaar voor eigenaar-bewoners en maximaal 30 jaar voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) vanaf 8 appartementen. Tot nu toe was de maximale looptijd 15 jaar. Door te kiezen voor een langere looptijd, wordt het maandbedrag lager en is het voor meer woningeigenaren en VvE’s financieel aantrekkelijk om duurzame maatregelen te nemen. Onder meer zonneboilers, zonnepanelen, pvt-panelen en thuisbatterijen komen in aanmerking voor een lening.
Daarbij wordt een rente gevraagd die vergelijkbaar is met de rente voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met eenzelfde looptijd. In combinatie met de beschikbare subsidies voor isolatie en duurzamewarmte-opties worden zo de financieringslasten voor verduurzaming verlaagd.
1 miljard euro
Het Warmtefonds zal in de komende jaren met een combinatie van publieke en private middelen groeien naar meer dan 1 miljard euro.
Het Warmtefonds is een afspraak uit het Klimaatakkoord om de transitie naar aardgasvrije wijken financieel mogelijk te maken. Het Rijk wil met het fonds de maandelijkse kosten van particulieren voor de financiering van verduurzaming verlagen, en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk kan worden gefinancierd met de maandelijkse besparing op de energierekening. Woonlastenneutrale verduurzaming wordt zo voor meer huishoudens haalbaar.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.