De gemeenteraad van Wageningen stelde eind 2018 het bestemmingsplan Zonnepark Haarweg vast, waartegen de Vereniging tot behoud van natuur en landschap in en om Wageningen bezwaar maakte.
CO2-uitstoot minder verlaagd
Het bestemmingsplan voorziet in een zonnepark met een oppervlakte van 6,4 hectare dat een initiatief is van LC Energy en Wageningen University & Research (Wageningen UR).
De vereniging voert in zijn argumentatie aan dat het plan voor het zonnepark leidt tot een lagere vermindering van de CO2-uitstoot dan de gemeenteraad veronderstelt. Dit omdat de gehanteerde emissiefactor voor CO2 uit 2015 achterhaald is en grijze stroom inmiddels minder CO2-intensief is geworden. Hierdoor kan de beoogde mate van uitstootreductie niet worden gehaald en stelt de vereniging daarom dat het bestemmingsplan onvoldoende gemotiveerd is.
Motivering voldoende daadkrachtig
De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State ziet in de stellingen van de vereniging over de beperkte reductie van de CO2-uitstoot echter geen grond voor het oordeel dat de gemeenteraad aanvullend onderzoek had moeten verrichten naar het nut en de noodzaak van zonne-energie.
De Raad van State stelt vast dat het bestemmingsplan voor het zonnepark past in de gemeentelijke ambities en dus in de beleidsdoelstellingen van de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft in dat licht naar zijn oordeel in redelijkheid een belangrijk gewicht kunnen toekennen aan de doelstelling om de productie van duurzame energie te verhogen. Ook als de vermindering van de CO2-uitstoot kleiner zou zijn dan de raad veronderstelt, is de motivering daarmee voldoende draagkrachtig.
Argument steenuil te laat
Een tweede argument tegen de komst van het zonnepark dat de vereniging heeft aangedragen, is de aanwezigheid van de steenuil. De vereniging trekt namelijk de uitkomst van een quickscan naar de flora en fauna in het gebied in twijfel.
Uit onderzoek van Eelerwoude zou blijken dat de komst van het zonnepark geen negatieve effecten op de steenuil heeft. Het jaaggebied van de steenuil zou zelfs juist toenemen door de komst van het zonnepark: ‘Tussen de rijen panelen zit 4 meter tussenruimte, wat de steenuil ruimte biedt om te kunnen jagen’, aldus de quickscan van Eelerwoude.
De vereniging stelt juist dat de steenuil door de zonnepanelen wordt belet om prooidieren te vangen. Doordat dit argument echter te laat opgevoerd is, heeft de gemeenteraad niet de mogelijkheid gehad om hierop adequaat te reageren. Bovendien is niet gebleken dat de vereniging dit niet in een eerder stadium heeft kunnen aanvoeren. De Raad van State laat dit argument daarom wegens strijd met een goede procesorde buiten beschouwing.
Geen afbreuk aan landschappelijke kwaliteit
Ook de laatste 2 argumenten van de vereniging – dat het zonnepark afbreuk doet aan de landschappelijke kwaliteit van het Wageningse buitengebied en een gemeentelijke visie op zonneparken ontbreekt – worden door de Raad van State van tafel geveegd.
De Wet ruimtelijke ordening noch het Besluit ruimtelijke ordening verplichten de gemeenteraad volgens de rechtbank tot het opstellen van beleid met betrekking tot zonneparken. Omdat alle argumenten tegen het zonnepark afgewezen zijn, is het beroep van de vereniging ongegrond verklaard.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.