Wattlab is ontstaan vanuit het Nuon Solar Team en ontwikkelt diverse toepassingen van innovatieve zonnepaneelsystemen. In samenwerking met Damen Shipyards is het doel gesteld om een lichtgewicht zonnepaneelsysteem te integreren op de luikensystemen van binnenvaartschepen met een (diesel-)elektrische of hybride aandrijving.
850 vierkante meter
Elk schip waarop deze technologie wordt toegepast kan op jaarbasis 100 ton CO2-uitstoot besparen. Het beoogde eindproduct moet 12,5 procent van het energieverbruik van een gemiddeld schip kunnen opwekken middels de kracht van de zon en binnen 5 jaar door de schipper terugverdiend kunnen worden.
Het doel van het project is om een prototype van het product te ontwikkelen en vervolgens te demonstreren, testen en valideren in de praktijk. Met 1 zonnepaneel-luikensysteem van 850 vierkante meter kan per jaar 168.300 kilowattuur zonnestroom opgewekt worden, waarmee er ruim 100.000 kilogram CO2-uitstoot en bijna 25.000 euro aan brandstofkosten bespaard wordt.
Het verwachte vervolgresultaat van het project is dat in Nederland op termijn 20 schepen per jaar worden voorzien van het product.
DKTI
Minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen trekt via de subsidie Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en Innovatie (DKTI) 34,5 miljoen euro uit voor transportprojecten die goed zijn voor klimaat en luchtkwaliteit. Ook de betrokken bedrijven (47 miljoen euro) en de Europese Unie (5,9 miljoen) dragen bij – te weten respectievelijk 47 miljoen en 5,9 miljoen euro – waardoor er ruim 87 miljoen euro wordt geïnvesteerd in schoon transport. De totale investering wordt verdeeld over 43 projecten in heel Nederland, waaronder het project van Wattlab. Het gaat vooral om machines en voertuigen die functioneren op batterij-elektrisch en waterstof-elektrische technologie en om laadinfrastructuur. Nog in 2020 worden de eerste projecten gerealiseerd.