Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
China stopt subsidie voor grootschalige projecten met zonnepanelen

China stopt subsidie voor grootschalige projecten met zonnepanelen

China geeft per 1 januari 2020 geen subsidie meer aan grootschalige projecten met zonnepanelen. Vanaf dat moment moeten zonneparken op eigen benen kunnen staan. Wel is er nog subsidie voor decentrale pv-systemen.

Persbureau Reuters meldt dat het Chinese ministerie van Financiën het subsidiebudget voor hernieuwbare energie afbouwt van 1,15 miljard dollar in 2019 naar 806,5 miljoen dollar in 2020. China stelt dat door een daling van de productiekosten van grootschalige zonneparken deze vanaf komend kalenderjaar competitief moeten kunnen zijn met kolencentrales.

Armoedebestrijding
Voor grootschalige zonneparken zou daarmee grid parity bereikt zijn. In 2020 is er in 11 regio’s in het land wel nog subsidie voor zonne-energieprojecten gericht op armoedebestrijding en voor distributed pv (red. distributed pv verwijst naar kleinere installaties voor het opwekken van zonne-energie die zich dicht bij consumenten bevinden en zijn aangesloten op distributiesystemen, met een toegangsspanning van minder dan 35 kilovolt). Ook windenergie en biomassa kunnen in 2020 nog op subsidie rekenen.

De totale hoeveelheid beschikbare subsidie voor zonne-energie bedraagt in 2020 zo’n 374 miljoen dollar. Voor windenergie is dit 422 miljoen dollar en voor biomassa slechts zo’n 12 miljoen dollar.

Van 41 naar 25 gigawattpiek
Reuters meldt verder dat er volgens de Chinese National Energy Administration (NEA) in de eerste 3 kwartalen van 2019 in China slechts 16 gigawattpiek aan zonnepanelen geplaatst is. In totaal zou de teller dit jaar oplopen naar 25 gigawattpiek. Dat is een krimp van bijna 40 procent ten opzichte van het vorige kalenderjaar toen er 41 gigawattpiek geïnstalleerd werd.

Waar zonneparken het al vanaf 1 januari 2020 zonder subsidie moeten doen, zou China ook van plan zijn om de subsidie voor windparken op land stop te zetten, maar wel pas vanaf 1 januari 2021.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Boss Energy Consulting zoekt:

Project Developer

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
kWh People zoekt:

Senior Projectmanager

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!