Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwe congestie bij Borculo, Zevenaar en Stede Broec: Liander investeert in elektriciteitsnet
© Liander

Nieuwe congestie bij Borculo, Zevenaar en Stede Broec: Liander investeert in elektriciteitsnet

Liander heeft op 3 nieuwe locaties een melding van congestie gedaan: bij Borculo, Zevenaar en Stede Broec. Tegelijkertijd meldt men om die reden te investeren in het elektriciteitsnet in Noord-Holland en Gelderland.

De komende jaren vervangt Liander er kabels en versterkt het verdeelstations. Daarnaast onderzoekt men op de genoemde 3 plaatsen de mogelijkheid van congestiemanagement.

Borculo en Zevenaar: verdubbeling capaciteit klaar in 2025
Het aantal zonneparken in Borculo groeit sneller dan voorzien, waardoor de teruglevering van elektriciteit op het net sterk is toegenomen. Ook ziet Liander een snelle groei in het aantal zonnepanelen op daken bij consumenten. Hierdoor is de capaciteit van het verdeelstation voor de teruglevering van elektriciteit in Borculo bereikt.

In Zevenaar groeit de vraag naar transportcapaciteit sneller dan verwacht. Daardoor hebben 2 middenspanningskabels hun maximale capaciteit bereikt. Dit speelt vooral ten zuidoosten van Zevenaar.

In Gelderland zijn nieuwe werkzaamheden gepland bij Borculo en Zevenaar. In Zevenaar legt Liander nieuwe middenspanningskabels aan, om het elektriciteitsnet te verzwaren. Dat rondt de netbeheerder medio 2020 af. Daarnaast onderzoekt men in Zevenaar de mogelijkheid van congestiemanagement voor zowel het verbruik als de teruglevering van stroom.

Om in Borculo aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen, gaat Liander een verdeelstation uitbreiden. De eerste fase rondt men in 2020 af, de tweede in 2025. Uiteindelijk leidt dit tot een verdubbeling van de beschikbare capaciteit op dit verdeelstation. Liander start nu in Borculo een onderzoek naar de mogelijkheid van congestiemanagement voor het terugleveren van stroom.

Stede Broec: netuitbreiding in 2023 af
Ook in de regio Stede Broec neemt de teruglevering van zonnestroom sterk toe. Dit komt onder andere door de groei van zonneparken in het gebied. De huidige kabels hebben volgens Liander niet de capaciteit voor deze combinatie van grote vraag en mate van teruglevering. Dit speelt met name in Lutjebroek en het buitengebied ten noorden van de Drechterlandseweg. Het huidige schaarstegebied krijgt zijn stroom via het verdeelstation Wervershoof in de gemeente Medemblik.

In Noord-Holland plant Liander meer uitbreidingen van het stroomnet in de gemeenten Hollands Kroon, Medemblik en Stede Broec. De werkzaamheden in Noord-Holland worden nog afgestemd met de betrokken partijen, zoals de gemeenten. Hier verwacht Liander in 2023 de netuitbreidingen af te ronden. In Hollands Kroon en Medemblik start men onderzoek naar de mogelijkheid van congestiemanagement voor de teruglevering van stroom. In Stede Broec onderzoekt men de mogelijkheid van congestiemanagement voor zowel het verbruik als de teruglevering van stroom.

Congestieonderzoeken: kans op positieve uitkomsten klein
De kans op een positieve uitkomst van deze congestieonderzoeken lijkt volgens de netbeheerder klein. Liander hierover: ‘Dat komt doordat partijen die duurzaam opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net vrijgesteld zijn van congestiemanagement.’

Als blijkt dat congestiemanagement geen oplossing biedt, kunnen grootverbruikers geen nieuw of extra elektrisch vermogen aanvragen, totdat het lokale elektriciteitsnet uitgebreid is. Dit heeft geen gevolgen voor grootverbruikers met een lopende aanvraag of voor consumenten en ondernemers met een kleinverbruikaansluiting.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectleider Solar

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Green Energy Company zoekt:

Adviseur zonne-energie

Fulltime (40 uur) - Weesp, 1382 JX,19
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!