Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
IX Zon krijgt omgevingsvergunning voor zonnepark in Haarlo
© Fabian Plock | Dreamstime.com

IX Zon krijgt omgevingsvergunning voor zonnepark in Haarlo

IX Zon heeft van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland een omgevingsvergunning gekregen voor een zonnepark aan de Batendijk in Haarlo. Het park telt 9,3 megawattpiek aan zonnepanelen.

IX Zon is bij het aanvraagproces ondersteund door adviesbureau Bosch & van Rijn. Het zonnepark wordt gerealiseerd op een gebied van 8,6 hectare en kan jaarlijks zo’n 2.300 huishoudens van elektriciteit voorzien.

Landschappelijke inpassing
Het betreffende perceel is gelegen binnen een zone waar grootschalige zonneparken zijn toegestaan op grond van beleid van provincie Gelderland. Het wordt van nature deels afgeschermd door begroeiing en hoogteverschillen en die omstandigheid biedt mogelijkheid tot zorgvuldige landschappelijke inpassing. Bestaande bomenrijen ontnemen vanaf de Batendijk grotendeels het zicht op de zonnepanelen. De zichtlijnen langs de zuidoostkant kunnen met toevoeging van begroeiing, in het zuiden gecombineerd met een grondwal, verder beperkt worden.

De landschappelijke inpassing van het zonnepark is op 3 principes gericht. De eerste 2 zijn landschappelijke uitgangspunten. Ten eerste wordt het zonnepark ingepast in de bestaande verkavelingsstructuur, waardoor deze niet wordt gewijzigd. Ten tweede wordt getracht de openheid aan de zijde van de Leerinkbeek zoveel mogelijk te behouden, maar wel het zicht op de panelen wat te onttrekken aan de omgeving. Dit betekent concreet dat hier wel beplanting wordt toegepast in combinatie met een grondwal als inpassing, maar dat deze laag zal blijven. Het geheel blijft beperkt tot de maximale bouwhoogte van de panelen van 2 meter. Het derde principe heeft een meer ecologische grondslag en heeft als doel de biodiversiteit te verbeteren. Hiervoor wordt aan het landschap beplanting toegevoegd die zorgt voor ecologische verbindingen en/of voedsel voor verschillende soorten insecten en vogels.

Nu in Solar Magazine

Mei 2020

Coolblue stoomt snel op naar top residentiële zonne-energiemarkt: ‘De internetverkoop van zonnepanelen werkt’ Joint Solar Programme III: hybride tandemzonnecel van 30 procent binnen handbereik voor Nederlandse onderzoekers De...
Vacatures
Slim Opgewekt zoekt:

Elektromonteur

Slim Opgewekt zoekt een fulltime elektromonteur.
Fulltime • Arnhem
Zonneplan zoekt:

Accountmanager Binnendienst

Zonneplan zoekt een Accountmanager Binnendienst
Fulltime • Zwolle
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!