De Monitor Duurzaamheid – waarvan nu de derde editie is verschenen – wordt door ABN Amro elk kwartaal in samenwerking met PanelWizard gemaakt. Onder ruim 1.000 Nederlanders wordt daartoe een enquête uitgezet. De monitor meet de mate waarin de Nederlander duurzaamheid onderdeel van zijn leven maakt en heeft als doel om vast te stellen wat nodig is om bij de consument veranderingen teweeg te brengen. Bij de vorige editie kwam uit de monitor nog naar voren dat 26 procent van de consumenten geen zonnepanelen wil.
Uit de derde, nieuwste editie komt naar voren dat 41,5 procent van de woningeigenaren in de afgelopen 3 jaar zonnepanelen heeft geplaatst op zijn woning. Na zonnepanelen zijn het plaatsen van een nieuwe HR-combiketel (41,1 procent) en het plaatsen van isolerend glas in de woonkamer (40,5 procent) en slaapkamers (35,4 procent) de populairste maatregelen. Het plaatsen van een warmtepomp (4,1 procent) en zonneboiler (2,8) zijn terug te vinden op plaats 10 en 11.
Verlichting uit en vervangen
Het uitzetten van verlichting in de ruimten waar niemand aanwezig is, is de meeste populaire energiebesparende maatregel. 96,2 procent van de Nederlanders neemt deze maatregel; 80 procent doet dit al volop en 16,2 procent doet dit al enigszins.
Het vervangen van gloeilampen door spaar- en led-lampen is na het lager zetten van de verwarming de maatregel die de top 3 completeert. 67,8 procent vervangt al volop gloeilampen en 24,4 procent doet dit enigszins.
Huizenbezitters voelen massaal drempel
Overigens komt uit de monitor naar voren dat 97 procent van de huizenbezitters een drempel voelt om hun woning te verduurzamen. Onduidelijkheid vanuit de overheid speelt hierbij een grote rol. Zo blijkt dat slechts 5,9 procent een helder beeld heeft van het Klimaatakkoord en bijna driekwart behoefte heeft aan meer informatie over de gevolgen die dit voor hen heeft.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.