Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Combinatie zonne-energie en landbouw dé kans om maatschappelijke weerstand weg te nemen
© KU Leuven

Combinatie zonne-energie en landbouw dé kans om maatschappelijke weerstand weg te nemen

In Vlaanderen zijn deze zomer de eerste agrivoltaics-frietjes geoogst en in Nederland de eerste solar frambozen. Nederland en Vlaanderen bereiden zich daarmee voor op het tijdperk van agrivoltaics.

Agrivoltaics vindt zijn oorsprong in de jaren 80. Bij dit concept wordt agrarische grond gebruikt om op hetzelfde stuk land zowel gewassen te kweken als zonne-energie op te wekken. De zonnepanelen hangen hiertoe relatief hoog boven de gewassen om het effect van de gecreëerde schaduw op de gewassen zo minimaal mogelijk te houden. De meeste gewassen zijn immers gevoelig voor een vermindering van de invallende zonnestralen.

Microklimaat
Net als Nederland kampt België door de opwarming van de aarde met lange, warme perioden. Door extreme droogte werd de afgelopen 2 jaar in België voor burgers en boeren overdag een sproeiverbod ingesteld. Het sproeiverbod leidde in de zomer tot een opbrengstverlies van de oogst van 50 procent. Vooral gewassen die veel behoefte hebben aan vocht – zoals aardappelen – werden zwaar getroffen. Om dit probleem te lijf te gaan, heeft de KU Leuven in een proefopstelling aardappelen geplant onder een zonnepanelenconstructie. Dit creëert een microklimaat dat tijdens extreme droogte of een winterse periode een gunstig effect kan hebben op specifieke plantsoorten.

Van aardbeien tot spinazie
​‘Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen boven landbouwgrond te installeren, verspreid in rijen of in dambordpatroon. Licht is daarbij het belangrijkste criterium. De zonnepanelen worden hoog boven het veld getild zodat het zonlicht de planten blijft bereiken’, vertelt Jan Cappelle, professor Energie aan de Gentse afdeling van KU Leuven.

Lees hier het volledige artikel ‘Combinatie zonne-energie en landbouw dé kans om maatschappelijke weerstand weg te nemen’ in de september 2019-editie van Solar Magazine.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
Zonneplan zoekt:

Junior Accountmanager

Zonneplan zoekt een Junior Accountmanager
Fulltime • Zwolle
Baywa r.e. zoekt:

Technisch commerciële binnendienst (NL)

BayWa r.e. zoekt voor de Nederlandse markt een technisch commerciële binnendienst (m/v)
Fulltime • Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!