Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Combinatie zonne-energie en landbouw dé kans om maatschappelijke weerstand weg te nemen
© KU Leuven

Combinatie zonne-energie en landbouw dé kans om maatschappelijke weerstand weg te nemen

In Vlaanderen zijn deze zomer de eerste agrivoltaics-frietjes geoogst en in Nederland de eerste solar frambozen. Nederland en Vlaanderen bereiden zich daarmee voor op het tijdperk van agrivoltaics.

Agrivoltaics vindt zijn oorsprong in de jaren 80. Bij dit concept wordt agrarische grond gebruikt om op hetzelfde stuk land zowel gewassen te kweken als zonne-energie op te wekken. De zonnepanelen hangen hiertoe relatief hoog boven de gewassen om het effect van de gecreëerde schaduw op de gewassen zo minimaal mogelijk te houden. De meeste gewassen zijn immers gevoelig voor een vermindering van de invallende zonnestralen.

Microklimaat
Net als Nederland kampt België door de opwarming van de aarde met lange, warme perioden. Door extreme droogte werd de afgelopen 2 jaar in België voor burgers en boeren overdag een sproeiverbod ingesteld. Het sproeiverbod leidde in de zomer tot een opbrengstverlies van de oogst van 50 procent. Vooral gewassen die veel behoefte hebben aan vocht – zoals aardappelen – werden zwaar getroffen. Om dit probleem te lijf te gaan, heeft de KU Leuven in een proefopstelling aardappelen geplant onder een zonnepanelenconstructie. Dit creëert een microklimaat dat tijdens extreme droogte of een winterse periode een gunstig effect kan hebben op specifieke plantsoorten.

Van aardbeien tot spinazie
​‘Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen boven landbouwgrond te installeren, verspreid in rijen of in dambordpatroon. Licht is daarbij het belangrijkste criterium. De zonnepanelen worden hoog boven het veld getild zodat het zonlicht de planten blijft bereiken’, vertelt Jan Cappelle, professor Energie aan de Gentse afdeling van KU Leuven.

Lees hier het volledige artikel ‘Combinatie zonne-energie en landbouw dé kans om maatschappelijke weerstand weg te nemen’ in de september 2019-editie van Solar Magazine.

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
NovaVolt B.V. zoekt:

Electricien

Elektricien niveau 3 (eerste monteur elektrotechniek) Regio: Oost Nederland Over NovaVolt Groene energie is de toekomst en hier zou iedereen gebruik van moeten maken. NovaVolt draagt bij aan een groener Nederland door de daken van onze...
Fulltime (40 uur) - Doetinchem, 7008AL61
Green Energy Company zoekt:

Operationeel manager

Wil je meer doen op het gebied van duurzaamheid en de ontwikkeling van de markt op de voet volgen? Houd je van een afwisselende en uitdagende baan waarbij je oplossingsgericht te werk moet gaan? Kom dan werken bij Green Energy Company als operationeel...
Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!