Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Universiteit Utrecht en SunData introduceren automatische gezondheidscontrole voor zonnepanelen
© Inge Hogenbijl | Dreamstime.com

Universiteit Utrecht en SunData introduceren automatische gezondheidscontrole voor zonnepanelen

‘Het aantal zonnepanelen dat niet onder een optimale hoek en richting is geïnstalleerd, neemt toe en daarmee ook het belang van monitoring.’Aan het woord is Wilfried van Sark, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Solar Magazine neemt ieder kwartaal een of meerdere zonne-energiegerelateerde projecten uit het Topsectorenbeleid onder de loep. Ditmaal het project Intelligent Health Assessment of PV Systems (IHAPS). Binnen het IHAPS-project wordt gewerkt aan een automatische gezondheidscontrole voor zonnepanelen.

‘De toename van het aantal residentiële zonnestroomsystemen en het gebrek aan bewustzijn bij de eigenaren leidt steeds vaker tot achterblijvende prestaties van zonnepanelen’, duidt Van Sark de aanleiding voor het IHAPS-project. ‘Het aantal niet optimaal geïnstalleerde zonnepanelen neemt toe’. Universiteit Utrecht en SunData introduceren automatische gezondheidscontrole voor zonnepanelen. ‘Er bestaan weliswaar een groot aantal monitoringapplicaties, maar desondanks zijn eigenaren veelal niet in staat om te beoordelen of hun pv-systeem naar behoren presteert. Bovendien neemt het aantal onderpresterende zonnepanelen toe omdat ze steeds vaker geïnstalleerd worden in een niet-optimale oriëntatie ten opzichte van de zon.’

‘Het topsectorenproject stelt ons in staat om onze monitoringoplossing de stap te laten maken van 1.0 naar 2.0’, vult Lex Schiebaan aan, een van de oprichters van SunData. De Utrechtse start-up SunData biedt monitoringdiensten aan voor installateurs en hun klanten. Installateurs krijgen een dashboard met een overzicht van alle zonnestroomsystemen die zij aangesloten hebben bij SunData, zodat ze betere en snellere service kunnen verlenen. Zonnepaneeleigenaren krijgen een actieve monitoringapplicatie waarin ze op eenvoudige wijze kunnen aflezen hoe hun systeem presteert ten opzichte van de voorspelde opbrengst. Gebruikers krijgen actieve meldingen wanneer er iets mis lijkt met de opbrengst van de zonnepanelen.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
ESTG zoekt:

Inside Sales medewerker Scandinavië

32-40 uur - Heteren, Poort van Midden Gelderland Oranje 9, 6666 LV
Navetto zoekt:

Magazijnmedewerkers

Fulltime (40 uur) - Arij Koplaan 3, 3132 AA, Vlaardingen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!