logo
wvhj2023
© HRsolar
© HRsolar
7 oktober 2019

CBS: 80 procent zonneboilers met ISDE-subsidie wordt geplaatst bij bestaande woningen

80 procent van de zonneboilers die in Nederland via de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) gerealiseerd wordt, vindt zijn weg naar bestaande woningen. Dat blijkt uit gegevens van het CBS.

Afgelopen maand werd bekend dat het ISDE-budget voor het lopende kalenderjaar verhoogd wordt van 100 naar 160 miljoen euro. De subsidieregeling voor zonneboilers en warmtepompen naderde namelijk uitputting. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) beschrijft in het rapport ‘Hernieuwbare Energie in Nederland 2018’ de ontwikkelingen in onder meer de zonne-energiemarkt. Daarbij is er zowel aandacht voor zonnestroom als zonnewarmte.

Grote doorbraak
De rapporteurs schrijven het volgende over zonnewarmte: Zonnewarmtesystemen worden al heel lang toegepast in Nederland. Een grote doorbraak is echter tot op heden uitgebleven. Reden daarvoor is dat er in het verleden geen langdurige aantrekkelijke subsidieregeling is geweest, zoals voor hernieuwbare elektriciteit. Ook zijn de prijsdalingen van deze systemen lang niet zo sterk als bij zonnestroom. In 2018 werd 36.000 vierkante meter aan zonnecollectoren bijgeplaatst, maar ook 34.000 vierkante meter uit gebruik genomen (einde geschatte levensduur). Per saldo nam het totale oppervlak van de opgestelde zonnecollectoren daardoor met 2.000 vierkante meter toe tot 652.000 vierkante meter. Ter vergelijking: in 2000 bedroeg het oppervlak 276.000 vierkante meter.’

Minder zonnecollectoren bij nieuwbouwwoningen
Opvallend is volgens het CBS dat er steeds minder zonnecollectoren worden geplaatst in nieuwbouwwoningen. ‘Mogelijk dat in nieuwe woningen een tapwatervoorziening met warmtepompen momenteel aantrekkelijker is’, aldus de schrijvers van het rapport. ‘De ISDE-subsidie kan voor nieuwbouwwoningen alleen aangevraagd worden indien de woningen zuiniger zijn dan de bestaande bouwnorm. Analyse van het ISDE-bestand laat zien dat de meeste zonneboilers, ongeveer 80 procent, worden geplaatst in bestaande woningen. Dit beeld past in de uitkomsten uit de CBS-enquête onder leveranciers.’

Afzet naar sector
De afzet van zonnewarmtesystemen naar sector is door het CBS weergegeven in onderstaande tabel. Noot: het gaat om zonnecollectoren die met én zonder subsidie (red. ISDE-, maar ook SDE+-subsidie) zijn geplaatst.

Percentage van collectoroppervlakte

2016

2017

2018**

Woningen

80 procent

75 procent

57 procent

Nieuwbouw (woningen)

19 procent

13 procent

3 procent

Bestaande bouw (woningen)

51 procent

54 procent

39 procent

Onbekend (woningen)

10 procent

8 procent

15 procent

Utiliteitsgebouwen

15 procent

18 procent

12 procent

Landbouw

5 procent

7 procent

31 procent

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten