Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’
© Peter De Kievith | Dreamstime.com

Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’

Het is de zonne-energiesector al jarenlang een doorn in het oog: nieuwbouwwoningen waar de ontwikkelaar slechts 3 zonnepanelen levert om de energieberekening precies passend bij de bouwvergunning te krijgen.

De nieuwe BENG-eisen doorbreken deze impasse. ‘De tijd van de schaampaneeltjes is definitief voorbij’, stelt Carl-peter Goossen, voorzitter van het MKBnetwerk DNA in de Bouw, directeur BouwNext.

De eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG) vervangen per 1 juli 2020 de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). De EPC is de huidige eis voor nieuwbouw die niet meer voldoet. Zo kan men bijvoorbeeld een grote glaswand in een gebouw zetten en de EPC-eis halen door deze energieverliezen bij glas te compenseren met zonnepanelen. De huidige nieuwbouweis houdt dus geen rekening met het energieverlies van de woning door de gebouwvorm. Daardoor is er bij de EPC geen relatie met het energieverbruik per vierkante meter.

De BENG-eisen – die voortkomen uit de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD) – houden wel rekening met het energieverbruik per vierkante meter. Er geldt namelijk een aparte eis voor de buitenkant, de schil, van een gebouw: de BENG 1-eis. Ook moet de energievraag van een gebouw zoveel mogelijk uit hernieuwbare energie bestaan: de BENG 3-eis. En ten slotte moet de resterende energiebehoefte zo efficiënt mogelijk worden opgewekt: de BENG 2-eis. ‘Voor iedere gebruiksfunctie – van woning tot kantoor, school en ziekenhuis – zijn de 3 verschillende BENG-eisen vastgelegd’, duidt Goossen.

Lees hier het volledige artikel ‘De tijd van schaampaneeltjes is voorbij’ in de september 2019-editie van Solar Magazine.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - 5667KX
Zonnegilde B.V. zoekt:

Monteur PV-installaties Woningbouw

Fulltime (40 uur) - Betonstraat 9, 8263 BL Kampen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!