Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Amerikaanse onderzoekers ontdekken zwartste zwart voor zonnepanelen
© Diemut Strebe | MIT

Amerikaanse onderzoekers ontdekken zwartste zwart voor zonnepanelen

Wetenschappers van het Amerikaanse MIT claimen een zwart materiaal te hebben gemaakt dat 10 keer meer zwart is dan tot nu toe waargenomen. Het materiaal absorbeert 99,995 procent van het binnenkomende licht.

Bovendien reflecteert het 10 keer minder licht dan andere superblackmaterialen. De uitvinding kan volgens het Massachusetts Institute of Technology (MIT) interessant zijn voor de ontwikkeling van zwarte silicium pv-technologie en zonnecellen op basis van koolstofnanobuizen. De onderzoekers hebben hun bevindingen vandaag gepubliceerd in het tijdschrift ACS-Applied Materials and Interfaces.

Diamant
De onderzoekers hebben hun technologie gedemonstreerd op een 16.78-karaats natuurlijke gele diamant van LJ West Diamonds, naar schatting 2 miljoen dollar waard, die het team heeft bekleed met het nieuwe materiaal. Het effect is dat het juweel verschijnt als een platte, zwarte leegte.

‘Er zijn optische en ruimtewetenschappelijke toepassingen voor zeer zwarte materialen, en natuurlijk zijn kunstenaars geïnteresseerd geweest in zwart, dat teruggaat tot ver voor de Renaissance’, stelt professor Brian Wardle. ‘Ons materiaal is 10 keer zwarter dan alles wat ooit is gemeld, maar ik denk dat het zwartste zwart een constant bewegend doelwit is. Iemand zal een zwarter materiaal vinden, en uiteindelijk zullen we alle onderliggende mechanismen begrijpen en in staat zijn om het ultieme zwart goed te construeren.’

Wardle en co-auteur Kehang Cui waren niet van plan een ultrazwart materiaal te ontwikkelen. In plaats daarvan experimenteerden ze met manieren om koolstofnanobuisjes op elektrisch geleidende materialen zoals aluminium te laten groeien, om hun elektrische en thermische eigenschappen te verbeteren. Tijdens dat proces stuitten ze op hun vinding.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
Zonneplan zoekt:

Leerling Monteur

Zonneplan zoekt een Leerling Monteur
Fulltime • Nederland
Esdec zoekt:

Technical Product Trainer

Esdec zoekt een Technical Product Trainer (fulltime)
Fulltime • Deventer
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!